Newsflash
Știri

Campanie împotriva hepatitelor la Cluj-Napoca

de Demostene ŞOFRON - sept. 23 2022
Campanie împotriva hepatitelor  la Cluj-Napoca

Proiectul HEP OUT are ca scop testarea populaţiei defavorizate din ghetoul Pata Rât, de lângă groapa de gunoi a orașului Cluj-Napoca, pentru depistarea hepatitelor B și C, dar și pentru HIV.

Proiectul HEP OUT a debutat miercuri, 14 septembrie, și va dura zece zile. În cartierul clujean a fost instalată o caravană utilată cu posturi de recoltare și de testare, iar în prima zi a campaniei la testări s-au prezentat 50 de persoane. Organizatorii speră ca la finalul acesteia numărul celor testaţi să ajungă la 500.

„Evaluăm populaţia de etnie romă, populaţie cu probleme multe, de la incluziunea socială la cele de natură medicală (...). Suntem, cu toţii, la prima noastră prezenţă în Pata Rât. (...) Ne-am așteptat la o populaţie agresivă, deloc binevoitoare, care să nu-și dorească să fie testată. Au venit la noi încă din prima zi (...), doresc să fie evaluaţi, doresc să fie consultaţi și examinaţi și după finalul campaniei. (...) Ne-au surprins ca atitudine”, a declarat, pentru „Viaţa Medicală”, prof. dr. Alina Tanţău,
coordonatoarea campaniei (foto).

Prof. dr. Alina Tanțău, coordonatoarea campaniei

Vulnerabili, dar informaţi

Persoanele care s-au prezentat la testare au între 16 și 60 de ani, iar cele mai multe dintre ele au medic de familie și sunt asigurate, a adăugat specialista: „Problema lor este alta, lipsa banilor. Se prezintă la medicul de familie cu patologii digestive, cardiace... Sunt direcţionaţi ori spre unităţile medicale de stat, ori spre cele private. Știu cât costă un medicament, știu cât costă tratamentele pe care le fac, au noţiunea actului medical și a costului recuperării”.

Zonele defavorizate nu au fost alese întâmplător ca ţintă pentru această campanie, a arătat prof. dr. Alina Tanţău. Sunt zone în care există riscuri de transmitere a virusurilor B, C plus HIV ca urmare a stilului de viaţă de aici: „Sunt zone dominate de promiscuitate, de riscuri de transmitere prin tatuaje, prin consumul de droguri administrate intravenos, prin folosire incorectă a acelor, risc de transmitere prin sânge, prin sex neprotejat”.

Imagini din caravană (2)

În urma testărilor, persoanele la risc vor fi îndrumate spre unităţi medicale specializate, cum sunt Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor” și Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca.

Rezultatele primare ale proiectului HEP OUT sunt prezentate la finalul acestei săptămâni, în cadrul workshopului „Digestive
Endoscopy”, iar cele finale în cursul lunii octombrie.

Citiți și: Diagnosticarea precoce, șansa pacienţilor cu AMS

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe