Newsflash
Știri

Campanie de informare, de Ziua Mondială a Inimii, sub egida SRC

de Florentina Ionescu - sept. 28 2021
Campanie de informare, de Ziua Mondială a Inimii, sub egida SRC

În perioada 27 septembrie - 1 octombrie are loc o caravană dedicată informării despre hipertensiunea arterială, în Timișoara, București, Cluj și Iași.

În săptămâna în care este marcată Ziua Mondială a Inimii (29 septembrie), Societatea Română de Cardiologie (SRC) le amintește românilor despre importanța măsurării tensiunii arteriale și respectarea întocmai a tratamentului prescris de medic pentru a menține sub control valorile tensionale, prin intermediul unei campanii cu mesajul „Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!”. 

campanie tensiunea arteriala src
Fotografie creată de Pavel Danilyuk, de la Pexels

Tratamentul este deosebit de important pentru a evita instalarea urmărilor severe ale hipertensiunii arteriale: infarct de miocard, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, insuficiență renală, se arată într-un comunicat transmis de SRC redacției.

Ușor de diagnosticat

Hipertensiunea arterială (HTA) este în continuare cel mai important factor de risc în bolile cardiovasculare în lume, dar și în România. Hipertensiunea arterială, o afecțiune silențioasă care apare de cele mai multe ori fără semne și simptome, este ușor de diagnosticat, iar menținerea sub control a valorilor tensionale prin stil de viață echilibrat și tratament corect antihipertensiv poate reduce riscul de a muri prin infarct sau prin accident vascular cerebral.

Prevalența în țara noastră

Prevalența HTA în România a fost estimată la aproximativ 45% ca proporție generală din populația adultă, fiind mai mare la bărbați (50% sau chiar peste) comparativ cu femeile și fiind mai mare în mediul rural comparativ cu mediul urban.

O proporție importantă din pacienții hipertensivi nu știu că au hipertensiune, iar aceasta depășește 20%. Așadar, cel puțin 1 din 5 hipertensivi nici nu știu că au valori tensionale crescute. Având hipertensiune, pot deja să aibă complicații ale acesteia fără ca măcar să știe și să ia măsuri (date din studiul SEPHAR III, 2016).

Tensiometrul calibrat corect, un deziderat

Având în vedere frecvența mare a hipertensiunii arteriale în rândul românilor, medicii recomandă ca și aceia care nu se cunosc cu hipertensiune arterială, mai ales dacă au peste 40 ani, să dețină un tensiometru de braț calibrat corect sau, în orice caz, să își măsoare periodic tensiunea arterială (acasă, la medic sau farmacist, acolo unde găsesc disponibilitate).

Dacă aceasta este peste 140/90 mmHg ar trebui să se adreseze medicului de familie pentru sfat calificat cu privire la intensificarea măsurilor de stil de viață și, dacă este cazul, tratament medicamentos.

Valorile tensiunii arteriale trebuie notate în jurnal

Medicii cardiologi din România subliniază astfel importanța măsurării regulate a tensiunii arteriale acasă, cu un aparat tensiometru pentru braț, notarea valorilor înregistrate într-un jurnal  și păstrarea legăturii cu medicul, acesta fiind singurul care poate interveni asupra tratamentului antihipertensiv. Tratamentul antihipertensiv trebuie respectat întocmai cum a fost prescris. Altfel, riscăm să pierdem controlul valorilor tensionale, iar pacientul este expus urmărilor hipertensiunii arteriale.

„Cu toții ne dorim o Românie mai sănătoasă iar aceasta începe cu români mai bine informați, mai preocupați de propria sănătate și de a celor din jur. Hipertensiunea arterială nu mai este o boală doar a vârstnicului, apare tot mai frecvent în jurul vârstei de 40-45 de ani, iar numărul de decese prin complicațiile hipertensiunii arteriale a crescut cu 71% în 2016 față de 2001 ” amintește prof. dr. Bogdan Alexandru Popescu, președintele Societății Române de Cardiologie.

Măsurarea tensiunii arteriale în cabinetul medical, auto-măsurarea acasă folosind tensiometre validate, de braț, conform recomandărilor ghidurilor europene, este primul și cel mai simplu pas pentru diagnosticarea la timp a afecțiunii și instituirea conduitei și a tratamentului medicamentos antihipertensiv corect, mai arată președintele SRC:

„Astfel, putem avea șansa să menținem sub control valorile tensionale, iar pacientul să aibă o viață mai bună și mai lungă!”.

Cei trei pași în prevenția HTA

Hipertensiunea arterială nu doare, nu deranjează și nici nu se simte în general, ajungând, de multe ori, să fie ignorată, a atras atenția dr. Ana-Maria Vintilă. În același timp, aceasta a subliniat că HTA este poate afecțiunea cel mai simplu de depistat, prin simpla măsurare a tensiunii arteriale și o minimă informare asupra valorilor tensionale corecte:

„Puterea de a schimba în fiecare an cursul a 30.000 de decese ce ar fi putut fi evitate stă în spatele campaniei de informare «Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpuneEu!» pe care Societatea Română de Cardiologie o desfășoară de 3 ani. Ziua Mondială a Inimii ne dă ocazia să atragem încă o dată atenția, în acest context pandemic dificil, asupra importanței celor 3 pași de prevenție: măsoară tensiunea arterială, respectă întocmai tratamentul prescris, ține legătura cu medicul”, a spus Șef de Lucrări dr. Ana-Maria Vintilă, președinte al Grupului de Lucru Hipertensiune Arterială.

Mai multe clădiri vor fi iluminate în roșu

Societatea Română de Cardiologie aduce, în perioada 27 septembrie – 1 octombrie, mesajul „Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!” în atenția românilor prin acțiuni desfășurate în București, Cluj, Iași și Timișoara.

Clădiri publice vor fi iluminate în culoarea roșie și va fi proiectat mesajul de prevenție al campaniei. În același timp, vor fi amplasate puncte de informare asupra tensiunii arteriale, cu respectarea măsurilor de prevenție în contextul pandemiei de COVID-19.

27 septembrie: Timișoara

  • iluminarea fațadei Muzeului de Artă;
  • punct de informare amplasat în Piața Unirii;

29 septembrie: București

  • Iluminarea fațadelor clădirilor: Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Ateneul Român, Institutul de Urgență în Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu”, Spitalul Universitar de Urgență București, Spitalul Clinic de Urgență București, Spitalul Clinic Colțea;
  • Puncte de informare: Piața Universității (zona statuilor), Parcul Kiseleff, Parcul Obor, Parcul Cișmigiu, Parcul Ateneul Român, Parcul Eroii Sanitari;

Cluj:

  • Iluminarea fațadei Bibliotecii Județene;
  • Punct de informare în proximitatea Bibliotecii Județene;

1 octombrie:  Iași

  • Iluminarea fațadei Palatului Culturii;
  • Punct de informare în proximitatea Palatului Culturii.         

O abordare nouă în conștientizarea bolii

Campania de informare asupra hipertensiunii arteriale „Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!”, dezvoltată de Societatea Română de Cardiologie, este un program diferit de comunicare, o abordare nouă în conștientizarea bolii, bazat în primul rând pe creșterea de comunități de oameni atenți la sănătatea lor și a celor dragi, spun reprezentanții SRC.

Programul de informare se desfășoară în principal în mediul online – Facebook „Măsoară-ți tensiunea arterială” și www.PentruCăAșaSpunEu.ro. Campania mizează pe legăturile profunde de familie prin care tinerii cu vârste între 25-40 sunt invitați să vorbească cu părinții lor despre riscurile acestei afecțiuni, să îi încurajeze să meargă la medic și să își măsoare tensiunea arterială.

„În copilărie, cei mari le spuneau mereu ce să facă, pentru binele lor. Acum este rândul lor să facă la fel pentru părinți. Vorbind într-o notă relaxată despre viața de zi cu zi și desfășurându-se în principal online, campania le amintește tuturor importanța măsurării tensiunii arteriale”, adaugă SRC.

Acțiunile de informare realizate cu prilejul Zilei Mondiale a Inimii implică si voluntari din partea Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” din București.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe