Newsflash
OPINII

Cabinetele de medicina familiei pot depune dosarele pentru PNRR

de Dr. Raluca Dana ZOIŢANU - aug. 5 2022
Cabinetele de medicina familiei pot depune dosarele pentru PNRR

Peste 3.000 de cabinete de medicina familiei vor putea fi renovate și dotate cu echipamente prin PNRR.

Din 4 august a început depunerea dosarelor de finanţare pentru dotarea cu echipamente și renovarea spaţiilor cabinetelor de medicina familiei prin Planul Naţional de Redresare și Rezilienţă (PNRR). Medicii de familie și reprezentanţii legali ai peste 3.000 de cabinete sau asocieri de cabinete de medicina familiei sunt așteptaţi să transmită dosarele în platforma online dezvoltată de Ministerul Investiţiilor și Fondurilor Europene (proiecte.pnrr.gov.ro).

Investiţii îndelung așteptate

Cele 180 de milioane de euro din PNRR pentru cabinetele de medicina familiei sunt o investiţie îndelung așteptată de medicii de familie și chiar de pacienţi. Încă dinainte de reforma sistemului de sănătate din anul 1999, România a părut preocupată de renovarea spaţiilor dispensarelor și policlinicilor construite în perioada comunistă sau chiar la începutul secolului XX.

Investiţiile Băncii Mondiale în România anilor 1990 au facilitat renovarea și dotarea câtorva zeci sau sute de cabinete medicale de medicina familiei. Ulterior, Ministerul Sănătăţii a pornit mai multe proiecte cu finanţare externă cu același obiectiv, însă obiectivul a fost modificat pe parcurs. Atât diversitatea legată de proprietatea asupra spaţiilor medicale, cât și fragmentarea furnizorilor de asistenţă medicală primară în Cabinetele Medicale Individuale (CMI) au determinat ministru după ministru să decidă că o astfel de investiţie este foarte complicat de realizat, iar banii au fost alocaţi către alte obiective – spitale, sistemul de urgenţă, imagistică. Medicii de familie au fost lăsaţi să se descurce singuri, cu câteva excepţii demne de apreciat reprezentate de acţiunile unor autorităţi publice locale care au investit în asistenţa medicală primară din comunitate.

Speranţe legate de Ministerul Sănătăţii

PNRR reprezintă o sursă de oxigen pentru reţeaua strategică de asistenţă medicală primară, sufocată de lipsa finanţării și acţiunii decidentului politic în ultimele două decenii. Investiţia gândită pe două paliere – dotare cu echipamente și renovare a spaţiilor medicale – este complementară cu alte componente ale PNRR și alte programe cu finanţare externă, cum ar fi Programul bazat pe rezultate în sistemul de sănătate finanţat de Banca Mondială și Programul Operaţional Sănătate finanţat tot de Comisia Europeană în cadrul financiar 2021-2027.

Extinderea paletei de servicii oferite de cabinetele de medicina familiei, prevăzută în programul Băncii Mondiale, și reforma Contractului-cadru de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară, prevăzută în PNRR cu termen în vara lui 2023, nu sunt posibile fără finanţarea prin PNRR a echipamentelor medicale de diagnostic: analizator tip Point of Care Testing, ecograf, electrocardiograf digital, monitor funcţii vitale, spirometru, sistem de monitorizare ambulatorie a tensiunii arteriale pentru 24 de ore ș.a.

Speranţa mea este că Ministerul Sănătăţii va reuși măcar pe ultima sută de metri să aloce resursele necesare pentru succesul acestei componente din PNRR. Un eșec al investiţiei în cabinetele de medicina familiei ar fi un eșec resimţit în primul rând de cei mai vulnerabili pacienţi români, cei din zonele rurale și marginalizate. Pacienţi care vor rămâne în continuare fără acces la investigaţii, dar și fără acces la servicii medicale de bază, pe măsură ce deșertificarea în ceea ce privește asistenţa medicală primară va continua.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe