Newsflash
ACTUALITATE Știri

Rectorul UMF Iași: „Avem multe proiecte în derulare”

de Florentina Ionescu - apr. 10 2024
Rectorul UMF Iași: „Avem multe proiecte în derulare”

Prof. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, afirmă că sunt multe proiecte în derulare în acest moment.

La UMF Iași studiază peste 9000 de studenți, iar rectorul Viorel Scripcariu a afirmat că este bucuros că a reușit mereu să găsească împreună cu colegii săi surse de finanțare pentru proiectele universității. 

Construirea unei cantine moderne, precum și reabilitarea și îmbunătățirea eficienței energetice a căminului 1 Mai A, destinat studenților aparținând categoriilor defavorizate, sunt două proiecte majore ale Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. 

Aceste două proiecte au intrat în linie dreaptă, cu finanțare parțială PNRR – Planul Național de Redresare și Reziliență – Pilonul VI. Politici pentru noua generație Componenta C15: Educație Investiția 17. Asigurarea infrastructurii universitare – construcții noi (cămine, cantine, spații de recreere), se arată într-un comunicat de presă al instituției. 

„Este normal ca Universitatea noastră, unde studiază peste 9000 de studenți, să urmărească dezvoltarea și modernizarea continuă a infrastructurii. Avem multe proiecte în derulare și sunt bucuros că am reușit mereu să găsim surse de finanțare. Pentru viitoarea cantină a UMF Iași, precum și pentru reabilitarea Căminului 1 Mai A, am obținut o cofinanțare consistentă PNRR”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași. 

Cantină modernă, cu 300 de locuri 

Investiția în corpul de clădire în care va funcționa atât o cantină modernă, cu o capacitate de 300 de locuri, cât și un spațiu pentru studenți, dotat cu calculatoare (bibliotecă virtuală) se ridică la 65.178,929 de lei, din care valoarea neeligibilă este 33,484,861 de lei, iar 31.694,068 de lei provin din linia de finanțare PNRR, se mai arată în comunicat. Imobilul va avea două etaje: parterul și etajul I, pentru cantină, iar la ultimul etaj vor fi săli de recreere și lectură.

Potrivit proiectului, noua clădire a UMF Iași va fi echipată cu instalații performante, la cele mai ridicate standarde, și se vor utiliza sisteme și echipamente eficiente, care să facă posibilă respectarea obiectivului privind necesarul de energie primară. 

De asemenea, se va asigura necesarul de energie primară cu cel puțin 20% mai mic decât cerința pentru clădirile al căror consum de energie este aproape egal cu zero, conform orientărilor naționale, asigurat prin certificate de performanță energetică.

Cămin modernizat, tot prin PNRR  

Prin cel de-al doilea proiect cofinanțat PNRR, un nou cămin al UMF Iași va fi modernizat: Căminul 1 Mai, tronson A, destinat preponderent studenților proveniți din medii socio-economice defavorizate, cu dizabilități, minorități etnice, familii monoparentale. Pe lângă modernizarea infrastructurii de cazare, se urmărește și îmbunătățirea eficienței energetice, prin reducerea consumului de energie cu minim 50%. 

Pentru reabilitarea căminului 1 Mai A, suma totală prevăzută este de 53,636,399, din care 11.487.111 de lei provin din linia de finanțare PNRR. 

Perioada de implementare a ambelor proiecte este 1 iulie 2023 – 30 septembrie 2025, conform aceluiași comunicat. 


Notă autor:

SURSA FOTO: https://news.umfiasi.ro/wp-content/uploads/2023/01/umf-iasi.jpg

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe