Newsflash
OPINII

Bolnavi de birocraţie

de Dr. Valentin PANTEA - mai 26 2023
Bolnavi de birocraţie

CNAS a emis Anexa 13 la Contractul-Cadru cu afecţiunile pentru care pacientul se poate prezenta la consultul de specialitate fără bilet de trimitere de la medicul de familie.

        Înainte de COVID circula o glumă despre doi birocraţi începători care lucrau într-un birou mai mic, înghesuiţi de prea multe documente care erau în biroul lor. Într-o zi își iau inima-n dinţi și vorbesc cu șeful lor, un birocrat cu experienţă:

— Șefu’, biroul nostru e plin de documente, dintre care multe nici nu ne mai sunt de folos. Nu am putea scapă cumva de ele? Am avea și noi mai mult spaţiu în birou.

Șeful, după un moment de gândire profundă, le răspunde:

— Să știţi că aveţi dreptate! Uite cum facem: faceţi câte trei copii după fiecare document și putem arunca originalele.

        Acum, dacă vă spun că realitatea e și mai tare decât gluma, o să mă credeţi? Hai să v-o dovedesc. Recent, după COVID, invitat fiind la o conferinţă de profil cu cercetătorii români, premierul Ciucă a cerut „debirocratizarea gestionării granturilor pentru cercetare”. El a declarat că „nu este acceptabil ca un cercetător german să poată achiziţiona un reactiv în cinci ore, iar unul român în cinci luni”.

        După ce premierul Ciucă a cerut practic reducerea birocraţiei pentru firmele care vor să se acrediteze pentru inovare și transfer tehnologic, funcţionarii din subordinea ministerului și-au suflecat mânecile și au purces la treabă. Rezultatul seamănă cu poanta de mai sus: dacă înainte era nevoie de șapte acte, după analiza celor cu experienţă e nevoie de 17!

Și Sănătatea suferă de această boală

Din păcate, birocraţia este prezentă și în domeniul medical. Medicii de familie, cei care trebuie să rezolve și sarcinile administrative ale cabinetului, nu doar pe cele medicale, resimt această birocraţie din plin. Pentru a mai ușura totuși sarcina birocratică, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a emis Anexa 13 la Contractul-Cadru. Aceasta este o listă cu afecţiunile care permit prezentarea pacientului direct la medicul de specialitate din ambulatoriu, fără a mai fi nevoie de bilet de trimitere (BT) de la medicul de familie.

        Lista este lungă și cuprinde 58 de afecţiuni, dintre care voi aminti doar câteva: infarct miocardic și angină pectorală instabilă; boală cronică de rinichi – faza predializă; insuficienţă cardiacă clasa III-IV NYHA; colagenoze majore (lupus eritematos sistemic, sclerodermie, poli/dermatomiozită, vasculite sistemice); anemii hemolitice endo- și exoeritrocitare; tuberculoză; boli psihice (grup diagnostic schizofrenie, tulburări schizotipale și delirante, grup diagnostic tulburări ale dispoziţiei, autism, ADHD, boli psihice la copii); afecţiuni postoperatorii și ortopedice până la vindecare; astm bronșic; glaucom; status post-AVC; boală cronică inflamatorie intestinală (boala Crohn și colita ulceroasă); boli nutriţionale la copii (malnutriţia protein-calorică la sugar și copii, anemiile carenţiale până la normalizare hematologică și biochimică) și obezitatea pediatrică; demenţe degenerative, vasculare, mixte; afecţiuni oncologice și oncohematologice; epilepsie; boala Parkinson; poliartrită reumatoidă, artropatie psoriazică, spondilită anchilozantă, psoriazis cronic sever; afecţiuni ale copilului 0-1 an; vicii de refracţie și tulburări de acomodare copii 0-18 ani etc.

        Pentru toate aceste afecţiuni din Anexa 13 pacientul se poate prezenta la consultul de specialitate fără BT de la medicul de familie! O menţiune aparte trebuie făcută pentru afecţiunile postoperatorii și ortopedice care nu mai necesită BT de la medicul de familie până la vindecarea acestora!

Logica și realitatea din teren

        Ca efect secundar, internarea pacienţilor cu afecţiuni prevăzute în Anexa 13 poate fi făcută tot prin eliberarea de către medicul specialist din ambulatoriul de specialitate a unui BT pentru internare, fără a mai fi nevoie de bilet de internare emis de medicul de familie.

        O altă situaţie oarecum similară este cea în care colegii din ambulatoriu solicită BT de la medicul de familie pentru fiecare prezentare a pacientului la consult, omiţând că pe un BT se pot acorda un consult iniţial și încă două controale în decurs de 30 de zile.

        Logica este de a elibera BT doar pentru un caz (puseu) de boală nou, considerând că în decurs de 30 de zile, printr-un consult iniţial și încă două controale ulterioare, trebuie să poţi rezolva cazul (puseul) respectiv. De aceea, CAS nu permite eliberarea unui nou BT pentru același caz de boală în decursul a 30 de zile (evident, dacă e cazul, se poate elibera BT pentru o altă afecţiune).

        Acum, că am stabilit „diagnosticul”, mă întreb care-ar putea fi cel mai bun plan terapeutic.


Notă autor:

https://cnas.ro/2022/05/23/comunicat-ridicare-formularele-tipizate-utilizate-in-sistemul-de-asigurari-sociale-de-sanatate/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe