Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Boala Alzheimer ar putea fi depistată printr-o simplă înțepătură în deget

de Florentina Ionescu - iul. 25 2023
Boala Alzheimer ar putea fi depistată printr-o simplă înțepătură în deget

Datorită unui test simplu din sângele capilar, printr-o înțepătură în deget, boala Alzheimer ar putea fi detectată mult mai devreme.

Cercetătorii au descoperit recent că testele din sânge capilar (de tip „finger prick” - din deget) ar putea fi eficiente pentru diagnosticul și monitorizarea bolii Alzheimer de la distanță, scrie www.medicalnewstoday.com

Chiar dacă nu există în prezent vindecare pentru persoanele cu boală Alzheimer, studiile arată că diagnosticul precoce și intervenția timpurie sunt cruciale pentru a întârzia debutul acestei maladii. 

Însă îmbunătățirea acurateții și disponibilității testării pentru boala Alzheimer i-ar putea ajuta pe medici să diagnosticheze boala mult mai devreme și să prescrie intervenții, pentru a întârzia în acest mod progresia bolii. 

Recent, cercetătorii au creat o metodă pentru a analiza sângele capilar pentru boală Alzheimer, teste care pot fi efectuate acasă, fără a fi nevoie de supravegherea unui medic clinician, arată sursa menționată. 

Testare acasă 

Rezultatele studiului care a descoperit beneficiile acestei metode de testare au fost prezentate la Conferința Internațională a Asociației de Alzheimer, care a avut loc în Amsterdam, precum și online. Pentru acest studiu, cercetătorii au inclus 77 de pacienți cu probleme de memorie, din Barcelona, Spania. Toți participanții au oferit probe de sânge venos și probe de sânge capilar, tuturor fiindu-le efectuate măsurători neuropsihologice. 

Probele prelevate de sânge au fost fie uscate pe niște casete speciale (dry blood spot sau DBS) sau au fost prezervate prin intermediul unei substanțe anticoagulante, numite EDTA (acid etilendiaminotetraacetic), pentru a fi livrate în timpul nopții către Universitatea Gothenburg din Suedia.

De reținut este faptul că probele de sânge cu EDTA au necesitat refrigerare. Pe când casetele DBS trebuie doar să fie păstrate departe de umiditate, ceea ce le face mai ușor de transportat. 

Probele de tip EDTA necesită centrifugare înainte să poată fi examinate în laborator. Pe când probele cu DBS nu necesită acest pas. 

Odată ce sângele a ajuns în Suedia, cercetătorii au testat probele pentru a depista acei biomarkeri asociați cu boala Alzheimer, cum ar fi NfL, proteina glială acidă fibrilară (GFAP) și proteina tau fosforilată. Cercetătorii au notat că biomarkerii bolii Alzheimer au fost prezenți în toate probele de sânge. 

Ei au scris în concluziile studiului că acest lucru înseamnă că markerii bolii Alzheimer pot fi cuantificați prin intermediul colectării de sânge capilar (prin înțepătura în deget) și că metoda de colectare cu DBS ar putea ajuta la monitorizarea regulată a pacienților cu suspiciunea că ar suferi de afecțiuni neurologice. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe