Newsflash
Dosar Interviuri

Beta-glucanii din ciuperci, esenţiali pentru sănătatea microbiotei colonului

de Magdalena Tănăsescu - dec. 22 2023
Beta-glucanii din ciuperci, esenţiali pentru sănătatea microbiotei colonului

Buna funcţionare a intestinului gros joacă un rol semnificativ în reglarea funcţiilor fiziologice ale organismului, susţinând sistemul imunitar în interacţiunea cu tulpini microbiene exogene.

Microbiota colonului este direct legată de sistemul nervos central și contribuie în mod direct la funcţia de autoreglare. Flora intestinală determină răspunsul pe care organismul îl are în menţinerea stabilităţii și integrităţii neuronale. De la aceste concepte au pornit și fondatorii start-upului Anoom Laboratories, axat pe dezvoltarea produselor nutraceutice noi, folosind ingrediente naturale. „Start-upul a pornit de la ideea unei abordări integrative a ceea ce înseamnă microbiomul uman, odată ce am aflat – graţie noilor cercetări în domeniu – ce important este acesta pentru organism și cum contribuie la starea generală de sănătate. Un al doilea motiv a fost legat de cerinţele pieţei de profil, varietatea produselor de acest gen fiind încă destul de restrânsă. Produsele Greenbiom® au în spate doi ani de cercetări intensive desfășurate de echipa de experţi a start-upului, în colaborare cu Universitatea de Știinţe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) București - Facultatea de Biotehnologii, Laboratorul de Biotehnologii Farmaceutice și Institutul Naţional de Cercetare și Dezvoltare pentru Știinţe Biologice”, afirmă Răzvan Roșca, reprezentant Anoom Laboratories. 

Alimentaţia modernă, săracă în fibre de calitate

        Potrivit lui Răzvan Roșca, produsele lor sunt primele prebiotice de acest gen de pe piaţă: „Ideea de bază de la care s-a pornit în crearea acestor produse este prezenţa în ciuperci a beta-glucanilor, compuși cu rol profilactic dovedit de foarte multe cercetări de înalt nivel știinţific, și de la rolul extrem de important pe care acești compuși îi au în sănătatea microbiomului intestinal, în condiţiile unei alimentaţii moderne sărace în fibre de calitate. Prin asocierea acestor fibre cu compuși naturali proveniţi din alte surse vegetale au rezultat produse complexe cu acţiune profilactică ţintită pentru afecţiuni de tipul celor cardiovasculare și metabolice. Beta-glucanul este un tip de fibre solubile cu efect prebiotic, consumul său sprijinind indirect creșterea și activitatea bacteriilor intestinale benefice”.

Administrarea produselor bogate în beta-glucani determină îmbunătăţirea digestiei și a funcţiei imunitare, a completat el. „Produsele Green­biom dezvoltate până la acest moment (preconizăm extinderea lor) se adresează unor patologii-ţintă, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2, bolile cardiovasculare (hipertensiunea). Ele vizează și refacerea microbiotei și susţinerea sa pentru menţinerea homeostaziei organismului ca o alternativă la antibiotice, dar și la administrarea de probiotice. Deși cunoscute, aceste tulpini (probiotice) nu reprezintă o garanţie a refacerii pe termen lung a unei microbiote disbiotice”, a completat reprezentantul laboratorului menţionat.

Studii restrânse pe ciuperca Boletus Edulis

        La nivel internaţional, studiile despre utilizarea medicinală a extractelor de Boletus Edulis sunt destul de restrânse în comparaţie cu studiile pe alte ciuperci, cum ar fi Ganoderma, Cordyceps, Grifola etc. „Ciuperca a fost interesantă multă vreme doar din perspectiva utilizării alimentare, datorită gustului său deosebit. Printre primele studii referitoare la Boletus Edulis se numără cel realizat în 2013 de directorul știinţific [al start-upului]. În acest studiu care a implicat obţinerea de extracte din Boletus Edulis se demonstrează existenţa unei corelaţii pozitive între conţinutul de polifenoli și capacitatea antioxidantă a extractelor”, a amintit Răzvan Roșca (1).

        Anoom Laboratories este, însă, autorul celui mai recent studiu, din 2023, referitor la capacitatea extractului total de Boletus Edulis de a modula răspunsul imun și microbiota intestinului gros (2). „Studiile realizate în colaborare cu unităţi de tradiţie în cercetarea românească au arătat ca Boletus Edulis poate fi mai mult decât o ciuperca alimentară. Extractele de hrib au efecte modulatoare asupra microbiomului intestinului gros, cu consecinţe benefice în echilibrarea raportului dintre cele două clase de bacterii Firmicutes și Bacteroidetes”. 

Set complet de echipamente

Laboratorul autorizat are sediul în Voluntari, lângă București, iar unitatea a fost special amenajată în vederea, într-un viitor apropiat, a calificării GMP (Good Manufacturing Practices). În prezent, în laborator lucrează cinci angajaţi.

        Acesta dispune de set complet de echipamente necesare realizării unor extracte de calitate prin respectarea normelor impuse de producţia biotehnologică: o cameră în care există condiţii adecvate depozitării materiei prime, o cameră pentru cântărire și prelucrarea primară a materiei prime (mărunţire), izolată de zona de producţie. „Partea de extracţie se face într-o cameră separată de restul activităţilor, în care există un reactor modern, un sistem de prelucrare a extractelor în scopul concentrării lor”, a precizat reprezentantul. Alte echipamente mai mici asigură realizarea fiecărei etape, fiind corelate la tehnologia inovativă utilizată de acest start-up și care operează tehnologia dublă de extracţie din fiecare produs. Laboratorul este prevăzut cu incinte frigorifice necesare stocării extractelor intermediare și a produsului final. 

Biopolimerii extraşi din hrib, testaţi privind capacitatea antitumorală

        Într-un studiu din 2014, pe un polizaharid extras din hrib, se demonstrează că acesta are capacitatea de a inhiba creșterea celulelor canceroase Renca la șoareci cu transplant, în paralel cu îmbunătăţirea imunităţii (3). Acest polizaharid nu are citotoxicitate pentru sistemul hematologic și nici pentru funcţionarea rinichiului sau ficatului. Biopolimerii extrași din hrib (2013) au fost testaţi pentru capacitatea antitumorală într-un studiu pe celule de adenocarcinom de colon uman (4). Studiul demonstrează că acești biopolimeri (polizaharide și glicoproteine) determină oprirea ciclului celular al celulelor de adenocarcinom în faza G0/G1 prin modularea căii p16/ciclin D1/CDK4-6/pRb. O lectină purificată din hrib (5), o proteină homodimer, s-a dovedit că are proprietăţi antiproliferative pentru celule de carcinom hepatic HepG-2 şi celulele HeLa.

Anoom Laboratories este un start-up românesc în domeniul cercetării și inovării, care deţine propriul laborator de extracţie de compuși bioactivi. Produsele sale au în spate doi ani de cercetări intensive desfășurate de echipa sa de experţi în colaborare cu USAMV București - Facultatea de Biotehnologii, Laboratorul de Biotehnologii Farmaceutice și Institutul Naţional de Cercetare și Dezvoltare pentru Știinţe Biologice. De asemenea, acestea au fost supuse studiilor in vitro și in vivo, realizate în colaborare cuUMF București și UMF Iași.

Uniunea Europeană (UE) are reguli stricte referitoare la GMO [organismele modificate genetic]. Procesul de autorizare și punere pe piaţă a organismelor modificate genetic este reglementat la nivel european, iar România are anumite responsabilităţi în aplicarea acestor reguli. România, ca membru al UE, aderă la aceste reguli și directive, iar politicile naţionale privind suplimentele GMO Free reflectă această reglementare europeană. Produsele Greenbiom respectă cerinţele generale referitoare la politica suplimentelor GMO Free. (Răzvan Roșca)

Directorul știinţific al start-upului, Emanuel Vamanu, este profesor la Facultatea de Biotehnologii din cadrul USAMV. El a publicat studii referitoare la utilizarea biofarmaceutică a extractului din Boletus Edulis și o analiză a microbiotei unor grupuri-ţintă de persoane care suferă de boli cronice cu incidenţă ridicată în rândul populaţiei din România (diabet zaharat de tip 2, boli cardiovasculare).


Notă autor:

Referinţe:
1. BioMed Research International, Volume 2013, Article ID 313905
2. https://www.mdpi.com/2075-1729/13/7/1481).
3. https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2013.12.085
4. https://doi.org/10.1039/C2FO30324H
5. https://doi.org/10.1093/glycob/cws164

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe