O băutură dietetică pe zi crește riscul de diabet de tip 2 cu 38%, arată un studiu recent.
Într-un studiu desfășurat pe o perioadă de 14 ani, cercetătorii au descoperit că băuturile îndulcite artificial cresc riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 cu mai mult de o treime. Este un risc semnificativ mai mare decât în cazul băuturilor bogate în zahăr. Acest lucru contrazice percepția conform căreia băuturile dietetice ar fi o alternativă mai sănătoasă, scrie New Atlas.
În primul studiu longitudinal de acest fel, condus de Monash University, cercetătorii au urmărit 36.608 participanți pe o perioadă de 13,9 ani pentru a evalua modul în care băuturile îndulcite cu zahăr și băuturile îndulcite artificial influențează sănătatea acestor persoane. Datele privind starea de sănătate, raportate de participanți, provin din Melbourne Collaborative Cohort Study și au fost colectate de la persoane cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani la momentul înrolării.
Potrivit sursei menționate, cercetătorii au împărțit consumul de băuturi îndulcite artificial și băuturile îndulcite cu zahăr în mai multe grupuri: cei care nu le-au consumat niciodată sau care le consumă mai rar de o dată pe lună; cei care beau una până la trei astfel de băuturi pe lună; cei care beau una până la șase băuturi pe săptămână; și cei care beau mai mult de o băutură pe zi.
Apoi specialiștii au evaluat asocierea dintre consumul acestor băuturi și incidența diabetului de tip 2. Ce au descoperit? Prin faptul că unii participanți beau doar o doză de suc cu îndulcitori artificiali pe zi, acestor persoane le crește cu 38% riscul de a dezvolta diabet de tip 2, comparativ cu persoanele care nu consumau deloc aceste băuturi. Pentru cei care consumau aceeași cantitate de băuturi îndulcite cu zahăr, riscul era cu 23% mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 (DZ2).
„Îndulcitorii artificiali sunt adeseori recomandați persoanelor cu risc de diabet zaharat ca fiind o alternativă mai sănătoasă, însă rezultatele noastre sugerează că aceste băuturi pot prezenta propriile riscuri pentru sănătate”, a declarat autoarea principală a studiului, Barbora de Courten, profesoară la Monash University.
Deși studiul acesta nu a identificat ce tipuri de îndulcitori artificiali au fost implicați, este destul de probabil ca printre aceștia să se numere aspartamul, zaharina și sucraloza, mai arată sursa citată.
Și alte studii recente au abordat legătura dintre îndulcitorii artificiali și diabetul zaharat. De exemplu, o lucrare de cercetare din 2023 a avut în vedere aditivii alimentari, cum sunt îndulcitorii creați artificial, și riscul de diabet zaharat de tip 2. Iar o meta-analiză din 2024 a descoperit că, până la acest moment, asocierea dintre îndulcitorii artificiali și DZ2 nu este bine înțeleasă.
Fotografie de la Artem Podrez: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/mancare-produse-alimentare-om-persoana-4728853/
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe