Newsflash
Interviuri

Asimilarea cunoștinţelor nu se termină în rezidenţiat

de Cristina GHIOCA - dec. 8 2023
Asimilarea cunoștinţelor  nu se termină  în rezidenţiat

Educaţia medicală continuă este extrem de importantă pentru orice specialist, spune prof. dr. Simona Vlădăreanu, medic primar Neonatologie.

 Am discutat cu prof. dr. Simona Vlădăreanu despre acest subiect, dar și despre altele, în cadrul ediţiei de anul acesta a Forumului Perinatologia.ro, 
desfășurat la București.

CARTE DE VIZITĂ:

  • Șef Secţie Clinică Neonatologie, Spitalul Universitar de Urgenţă Elias din București
  • Președinta Societăţii Române de Medicină Fetală și Neonatală
  • Supraspecializare în medicina materno-fetală
  • Competenţe în ultrasonografie generală

Cum aţi caracteriza ediţia de anul acesta a forumului Perinatologia.ro?
Am urmărit, ca întotdeauna, să avem ca invitaţi speakeri de renume, cei mai mulţi din ţară, dar și internaţionali. Am adus în dezbatere teme de interes și extrem de actuale în Perinatologie. Abordarea a fost una multidisciplinară, așa cum este și cum trebuie să fie îngrijirea nou-născutului. Au fost prezenţi lectori din multiple specialităţi: neonatologi, pediatri, cardiologi, infecţioniști, gastroenterologi, specialiști în point of care ultrasound in neonatology (POCUS). 

O sesiune specială și atractivă a fost transmiterea live din Clinica Neonatologie Elias a workshopului de hands on – basic and advanced lung and cardiac point of care ultrasound. La această sesiune au contribuit experţi cunoscuţi din domeniu, precum profesorii Yogen Singh, Nadya Yousef și Cecile Tissot. Interesul în ceea ce privește ecografia neonatală și, mai ales, acest POCUS – adică examinarea ecografică la patul pacientului – este foarte ridicat în  rândul tinerilor medici neonatologi. Și este firesc să fie așa, pentru că metoda a devenit aproape obligatorie în managementul nou-născutului critic în perioada de tranziţie perinatală.

Ce presupune această metodă de investigaţie?
Acest POCUS pulmonar, cardiac, cerebral și abdominal oferă informaţii extrem de preţioase clinicianului și ajută la o abordare terapeutică personalizată, individualizată a pacientului. Îngrijirea personalizată influenţează favorabil prognosticul pacientului. Se poate spune că ecografia POCUS la patul nou-născutului este o prelungire a stetoscopului. 

De aceea devine aproape indispensabilă în perioada perinatală în secţiile de terapie intensivă neonatală din maternităţi. Această metodă de diagnostic este deja introdusă în ghidurile internaţionale de detresă respiratorie neonatală, hipertensiune pulmonară persistentă neonatală, persistenţă de canal arterial și altele.

Eroarea care trebuie îndreptată

Care este statutul POCUS în România?
În anul 2019 am elaborat curriculumul actual de pregătire în rezidenţiatul de Neonatologie și am introdus, pentru prima dată, și trei luni de ecografie neonatală. De asemenea, am dezvoltat și două atestate, unul de ecografie transfontanelară și celălalt de ecografie generală neonatală tip POCUS. Aceste schimbări au fost foarte apreciate de tinerii medici rezidenţi și specialiști neonatologi. Atestatele acestea le conferă tinerilor medici rezidenţi și specialiști în Neonatologie dreptul să utilizeze POCUS la pacienţii pe care îi au sau îi vor avea în îngrijire în maternităţi.

 În martie anul acesta, Ministerul Sănătăţii a comis o eroare punând atestatul de ecografie generală neonatală pe lista atestatelor care să fie retrase, pe motiv că nu s-au mai ţinut de zece ani. Deși am atras atenţia și am solicitat în scris îndreptarea erorii, în prezent situaţia este aceeași. Voi continua însă să susţin dreptul oricărui medic neonatolog de a obţine aceste atestate, prin care va crește semnificativ calitatea îngrijirii și se va îmbunătăţi prognosticul nou-născutului critic în perioada perinatală.

Dotările sunt, încă, o problemă în unele unităţi sanitare. Care este situaţia în instituţia unde profesaţi?
Acum stăm bine cu dotările, dar nu datorită ministerului. În secţia pe care o conduc, toate dotările le-am făcut prin fonduri proprii, prin ceea ce câștigam pe foile de observaţii, cu Casa. Presiunea mea a fost să am mereu ce îmi trebuie. Am avut grijă să educ, să am personal. Să am suficiente asistente pe tură, iar acestea să îngrijească corect pacienţii. Să avem calitatea actului medical. Am avut grijă să am linie de gardă: în momentul acesta am trei linii de gardă – două plătite, una liberă. M-am preocupat să le dezvolt oamenilor mei abilităţile și competenţele necesare pentru buna îngrijire a nou-născuţilor.

Tinerii trebuie să-și apere drepturile

Ce mesaje aveţi pentru rezidenţii și tinerii specialiști în Neonatologie?
Să se trezească puţin la realitate, în sensul că pregătirea teoretică și practică în cursul rezidenţiatului este esenţială, dar să aibă în vedere și viitorul. Să fie atenţi la ce posibilităţi există în această ţară, fiindcă există multe. Să-și cunoască drepturile ca specialiști neonatologi și să lupte pentru ele. 

Să fie preocupaţi de educaţia medicală continuă. Nu trebuie să considere că, dacă au finalizat rezidenţiatul,  și-au asimilat toate cunoștinţele necesare la un nivel optim și nu mai au nevoie de pregătire. În acest sens, este foarte important să participe la reuniunile medicale din domeniu pentru a fi la curent cu cele mai noi informaţii. Apoi  le-aș spune că este foarte important să înveţe să colaboreze cu toată lumea, să dea feedbackuri și când ceva e bine, și când nu e. Să ne reprezinte cu mândrie acolo unde se vor duce.

Nu poţi defini Neonatologia doar cu doi ani de pregătire.

 Rezidenţilor mei, celor pe care i-am pregătit până acum, le-aș spune să păstreze toate lucrurile bune care au fost făcute pentru ei cu tot sufletul și cu toată energia mea. Am nevoie de ei să mă susţină, pentru ca alte generaţii să beneficieze de o pregătire corectă, la nivel european. La noi, specialitatea este din anii ’90 și ea trebuie să rămână specialitate de sine stătătoare, în așa fel încât să nu distrugem această pregătire, așa cum s-a încercat în 2016.

Ce s-a întâmplat atunci?
În 2016 s-a schimbat curriculumul în Neonatologie. S-a dorit adoptarea modelului din Uniunea Europeană, unde, în rezidenţiat, făceai o pregătire de trei ani de Pediatrie, după care puteai alege doi ani de Neonatologie sau alte specializări. Or, noi înainte eram separaţi ca specialitate de Pediatrie. 

Și m-am luptat ca lucrurile să rămână ca înainte. Pentru că, în orice specialitate, baza se face în trei ani, cu doi ani de specializări conexe. Și mi-am asumat să fac un nou curriculum, în care am lăsat cei trei ani de Neonatologie și doi ani pentru specialităţi conexe, care au legătură cu aceasta. Însă în acei trei ani am introdus lucruri noi, care se făceau de ani buni în alte ţări. Între acestea s-a aflat și imagistica, ecografia făcută la patul pacientului, în ATI, la un nivel de bază. Fiindcă este un instrument care se folosește peste tot, dar care lipsea cu desăvârșire din curriculumul nostru. Tot atunci am militat și pentru introducerea competenţelor de ecografie transfontanelară și ecografie generală neonatală, 
despre care am vorbit deja.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe