Newsflash
Imagine campanie proprie
ACTUALITATE Știri

Anglia: Medicii specialişti şi rezidenţii au intrat în grevă simultan

de Magdalena Tănăsescu - sept. 20 2023
Anglia: Medicii specialişti şi rezidenţii au intrat în grevă simultan

Într-un protest fără precedent, medicii specialişti şi rezidenţii din sistemul medical din Anglia au intrat miercuri, 20 septembrie, în grevă simultan, cerând salarii mai mari.

Protestul, care perturbă puternic sistemul public de sănătate, va continua joi, 21 septembrie şi vineri, 22 septembrie, relatează Agerpres

Potrivit oficialităţilor din domeniul sanitar, greva pune în cea mai mare dificultate sistemul public de sănătate (National Health System, NHS), unde impasul provocat de mişcările sociale ale personalului durează de câteva luni.

Matthew Taylor, directorul general al Confederaţiei NHS care reprezintă serviciile publice de sănătate, a avertizat că mişcările de protest ar putea duce la anularea a 100.000 de operaţii şi consultaţii, în timp ce spitalele funcţionează în regim redus, ca în zilele de sărbătoare.

Premierul britanic Rishi Sunak a afirmat în iulie că ultima propunere de creşteri salariale - 6% pentru medicii specialişti - este ultima şi nu vor mai avea loc alte tratative privind salariile. Sindicatele arată însă că majorările respective duc la scăderea puterii de cumpărare, în condiţiile în care inflaţia pe 12 luni a fost în august de 6,7%.

În acelaşi timp, guvernul şi-a anunţat intenţia de a promova o lege care să oblige personalul să asigure un minimum de servicii în anumite domenii, pe durata grevelor. Iniţiativa este puternic contestată de sindicate.


Sunt prevăzute noi greve comune şi la începutul lui octombrie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe