Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Osteoplastia Pesamosca în tratamentul cotului var sau valg

Viața Medicală
Prof. dr. Gh. BURNEI miercuri, 7 mai 2014
Viața Medicală
Dr. Şt. GAVRILIU miercuri, 7 mai 2014
Viața Medicală
Dr. Costel VLAD miercuri, 7 mai 2014
Viața Medicală
Dr. Monica DRĂGOESCU miercuri, 7 mai 2014
Viața Medicală
Dr. Ileana GEORGESCU miercuri, 7 mai 2014
Viața Medicală
Dr. Cezara DUGHILĂ miercuri, 7 mai 2014
Viața Medicală
Dr. Iulian ŢIRIPA miercuri, 7 mai 2014
Viața Medicală
Dr. Şerban HAMEI miercuri, 7 mai 2014
Viața Medicală
Dr. Ismet KLINAKU miercuri, 7 mai 2014
   După 1970, în România, numărul complicaţiilor ce surveneau după fracturile supracondiliene de humerus era în creştere. Profesorul Alexandru Pesamosca, nemulţumit de tehnicile existente pentru corecţia deviaţiilor în var şi valg ale cotului, a conceput o metodă originală de tratament a acestei complicaţii, având ca principiu corecţia diformităţii prin osteotomie în „Z“ şi rezecţii cuneiforme la nivel proximal şi distal al tranşelor în „Z“.
   După operarea a doi pacienţi la care a obţinut rezultate foarte bune, a comunicat, în cadrul Uniunii Societăţilor de Ştiinţe Medicale din România, o lucrare care mai târziu a devenit cea mai sigură şi eficientă intervenţie în corectarea cotului var sau valg. Graţie amabilităţii profesorului Nicolae Gorun, am reuşit să intrăm în posesia cărţii de rezumate a Consfătuirii judeţene a secţiei chirurgie a Filialei USSM, Bacău, din 24 iunie 1978, cu temele fracturile cotului la copil şi adult şi principii moderne de osteosinteză. Lucrarea a fost intitulată „Procedeu personal de corecţie a cotului varus post-traumatic“ şi conţinutul ei consemnează următoarele: „Este prezentat un procedeu personal de corectare a deformaţiilor în varus sau valg a cotului, apărute în urma fracturilor supracon­diliene. Procedeul constă din realizarea unei osteotomii în Z care permite, în acelaşi timp, şi corectarea unui eventual decalaj. Procedeul a fost aplicat în două cazuri, cu rezultate bune“.
   După cele două operaţii efectuate până în 1978, profesorul Pesamosca a sistat efectuarea acestei intervenţii, ca urmare a lipsei unui instrumentar adecvat, care să permită efectuarea acestei intervenţii confortabil, fără riscul de a eclata fragmentele din zona metafizo-diafizară, compromiţând rezultatul intervenţiei. Cele două intervenţii au fost efectuate cu dălţi, existând astfel un risc foarte mare de a compromite rezultatul postoperator. Odată cu posibilitatea utilizării lamelor oscilante, acest impediment a fost depăşit, intervenţia putând fi efectuată în siguranţă. Putem afirma că viziunea şi conceptul profesorului au depăşit cu peste 20 de ani posibilităţile tehnice ale perioadei sale de activitate.
   Primul autor al lucrării de faţă a absolvit cursurile Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ Bucureşti. Târziu, în anul 2000, în cursul unei discuţii legate de trecut, când profesorul Pesamosca era năpădit de amintirile din perioada anilor ’70, ne-a relatat această intervenţie. Actualmente, alături de colaboratorii din cadrul Grupului de studii şi cercetări în ortopedia pediatrică, am analizat retrospectiv cazuistica şi am refăcut timpii intervenţiei operatorii, astfel încât să redăm literaturii de specialitate româneşti şi internaţionale acest procedeu, care a constituit pentru medicină un progres în privinţa atitudinii terapeutice. Procedeul a fost comunicat, pentru a intra în arsenalul terapeutic al tuturor medicilor interesaţi, la conferinţe şi congrese naţionale ce au avut loc la Cluj, Bucureşti ori Chişinău, dar şi în cadrul celui de-al 29-lea congres anual al Societăţii Europene de Ortopedie Pediatrică (EPOS), la Zagreb (7–10 aprilie 2010). Pentru prima dată, acest procedeu a fost expus cu ocazia Zilelor Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, în anul 2005; profesorul Pesamosca se afla în sală şi a avut surpriza să audieze această lucrare. A fost plăcut surprins şi, la sfârşitul prezentării, a exclamat: „Domnilor, şi nu i-am spus aproape nimic despre această intervenţie!“. Nu ştim dacă profesorul îşi mai amintea, dar în acea seară îmi arătase doar două schiţe, pe care le-a creionat cu rapiditate, din dorinţa de a fi cât mai expresiv.
   Deviaţiile în var sau valg ale cotului sunt inestetice şi pot prezenta mai rar şi complicaţii funcţionale, mai ales când unghiul Baumann depăşeşte 40°: limitarea flexiei/extensiei cotului, paralizia tardivă de nerv ulnar în cotul valg, instabilitatea cotului şi fracturi iterative.
   Grupul de studii a analizat pacienţii cu cot varus sau valgus operaţi în Clinica „Alexandru Pesamosca“ a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „M. S. Curie“ în perioada 2005–2013. În intervalul 2000–2005, s-au efectuat alte intervenţii cunoscute în arsenalul terapeutic dedicat acestor complicaţii, iar după anul 2005 s-a efectuat doar osteoplastia Pesamosca. În prima perioadă s-au efectuat diverse operaţii: rezecţii cuneiforme, osteotomii îndinţate, osteotomii de deschidere stabilizate cu fixator extern, epifiziodeze, hemicondrodiastazis şi osteoplastie metafizo-diafizară Pesamosca. Statistica Departamentului de ortopedie pediatrică cuprinde un număr de 96 de copii operaţi în perioada 1985–2013 care au prezentat deviaţii axiale ale cotului, în var sau valg, ca urmare a unor fracturi supracondiliene de humerus. Începând cu anul 2005, toate cazurile care au prezentat asemenea complicaţii, 28 de cazuri din 96 (29,1%), au fost operate prin procedeul Pesamosca.

 

 

Operaţia Pesamosca

 

   Expunem tehnica operatorie, având în vedere faptul că aceasta este simplă şi poate fi efectuată în orice centru de ortopedie pediatrică.

   • Se practică un abord Kocher (fig. 1);
   • Se secţionează fascia brahială (fig. 2) şi se evidenţiază muşchiul brahial şi septul lateral (fig. 3). Trebuie avut în vedere faptul că septul lateral poate fi deplasat posterior ca urmare a consolidării vicioase a focarului de fractură supracondiliană. Este preferabilă izolarea nervului radial (fig. 4);
   • După eliberarea musculaturii de pe septul lateral, se secţionează periostul (fig. 5);
   • Zona metafizo-diafizară distală a humerusului, reliefată clar cu ajutorul a două elevatoare, este mărită de volum şi deformată (fig. 6);
   • Cu ajutorul unui oscilotom, se secţionează în axul longitudinal zona metafizo-diafizară distală a humerusului pe un segment de aproximativ 8 cm (fig. 7);
   • Secţiunea în ax se branşează transversal, proximal spre posterior şi distal spre anterior(fig. 8), realizându-se astfel osteotomia în „Z“;
   • Pentru a realiza o corecţie osteoplastică, se practică rezecţii cuneiforme cu baza laterală pentru var şi medială pentru valg, la nivelul extremităţilor celor două fragmente osoase (fig. 9);
   • Fragmentele cuneiforme rezecate au valoarea unghiului de deviaţie axială. Se avivează extremităţile şi se axează membrul toracic (fig. 10). Se va avea în vedere ca, la copiii cu vârsta peste 10 ani, în urma osteoplastiei metafizo-diafizare Pesamosca, corecţia să fie făcută în ax anatomic; la copiii mai mici, aflaţi în perioada de creştere, axarea se face în corecţie fiziologică sau hipercorecţie;
   • Osteotomia se stabilizează cu două şuruburi trecute transcortical, dinspre anterior spre posterior (fig. 11);
   • Planurile se închid anatomic şi se efectuează o sutură intradermică a tegumentului, urmată de pansament.

 

   Postoperator, se aplică un aparat gipsat brahiopalmar, cu cotul în flexie de 90°, pentru o perioadă de 35–40 de zile, în funcţie de vârsta copilului. La suprimarea gipsului, se efectuează o radiografie de control (fig. 12).
   După suprimarea gipsului, pacientul poate efectua tratament recuperator. La trei luni, se efectuează un control clinic şi radiologic şi, dacă se constată o bună consolidare a zonei de osteoplastie metafizo-diafizară, i se pot permite pacientului mişcări în forţă. La patru luni postoperator, pacientul îşi recuperează complet flexia şi extensia. Reluarea activităţii la orele de educaţie fizică şi sport sau a antrenamentelor de performanţă se face după şase luni de la intervenţia operatorie.
   În cazul consolidărilor vicioase, în decalaj de peste 20°, a fracturilor supracondiliene, pentru a putea corecta decalajul, am modificat modul de fixare a fragmentelor, poziţionându-le corticală în corticală, pentru a putea corecta nu numai varul şi valgul, dar şi rotaţia marcată a fragmentului distal (fig. 13).
   Metoda este relativ simplă din punct de vedere tehnic, corectarea deviaţiei se face cu uşurinţă, plasând cotul în extensie, montarea fragmentelor indicând atât modul de poziţionare, cât şi dimensiunile rezecţiilor cuneiforme.
   Complicaţiile apar extrem de rar. Recidiva deviaţiei apare în cazurile când nu se respectă perioadele de imobilizare. Cotul var rezidual aparent poate fi sesizat atunci când persistă deformarea rotaţională şi când apare accentuarea proeminenţei condilului lateral. Aceasta este, de fapt, o diformitate aparentă şi, de aceea, în toate cazurile, trebuie avută în vedere şi posibilitatea osteoplastiei metafizo-diafizare corticală în corticală, modificarea Burnei (fig. 14).
   Rezultatele statistice ale clinicii noastre au fost excelente. Doar în cinci cazuri s-a înregistrat un cot rezidual aparent şi am înregistrat un singur caz de recidivă prin nerespectarea perioadei de imobilizare. Mobilitatea cotului s-a recuperat integral, axarea membrului toracic a fost bună, iar focarul de osteotomie metafizo-diafizară s-a vindecat complet la trei luni.
 


 
 
Bibliografie

1. Burnei G, Neagoe P, Georgescu I, Dan D, Gavriliu Ş, Podină L. Osteoplastia metafizo-diafizară a cotului var sau valg posttraumatic. 11th SOROT National Congress of Orthopaedics and Traumatology. Bucharest, Romania, 2005

2. Burnei G, Neagoe P, Georgescu I, Dan D, Gavriliu Ş, Podină L, Păiuş S. Osteoplastia metafizo-diafizară a cotului var sau valg posttraumatic (procedeul Pesamosca). Simpozionul „Zilele Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca“. Cluj-Napoca, 2005

3. Burnei G, Gavriliu Ş, Georgescu I, Vlad C, Dan D, Marchitan R, Păiuş S. Osteoplastia Pesamosca şi osteosinteza cu şuruburi în tratamentul cotului valg sau var posttraumatic. Congresul al VI-lea al ortopezilor şi traumatologilor din Republica Moldova. Chişinău, Republica Moldova, 2006

4. Burnei G, Georgescu I, Gavriliu Ş, Vlad C, Dan D. Osteotomia în Z a humerusului distal pentru cotul var sau valg posttraumatic. A doua conferinţă naţională ARTOP. Bucureşti, 2009

5. Burnei G, Georgescu I, Gavriliu Ş, Vlad C, Dan D. Distal humeral Z-osteotomy for posttraumatic cubitus varus or valgus. EPOS, 29th Annual Meeting. Zagreb, Croaţia, 2010

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.