Newsflash
Apariții editoriale

Un instrument util de prognostic

de Prof. dr. Manole COJOCARU - iul. 22 2022
Un instrument util de prognostic

Noua carte a profesorului Aurelian Udriștioiu analizează, între altele, utilitatea metodei ELISA în gestionarea LLC.

Editura GlobeEdit, din Chișinău, a publicat recent cartea Rolul genei și al proteinei P-53 în oncogeneza leucemiei limfocitare cronice. Mutaţiile genei P-53 sunt cele mai frecvente anomalii genetice ale cancerului.

Rolul genei

În leucemia limfatică cronică (LLC), alterările morfologice ale genei P-53 (proteina tumorală 53) sunt puternic asociate cu rezistenţa la terapia oncologică, comportamentul clinic agresiv și prognosticul negativ al evoluţiei bolii.

Proteina P-53, produsul genei P-53, are roluri suplimentare, care se pot suprapune cu capacitatea sa de supresie, în procesele tumorale, inclusiv în răspunsul la leziunile ADN-ului, în metabolismul îmbătrânirii și în diferenţierea celulelor stem.

În concordanţă cu acest rol, activitatea proteinei P-53 este compromisă într-o proporţie mai mare sau mai mică în toate tipurile de cancer, fie prin mutaţia genei P-53 (care codifică P-53), fie prin modificări în starea de modulare a proteinei P-53.

În practica medicală, s-a observat o asociere între supravieţuirea scăzută a pacienţilor și non-răspunsul la terapia clasică, convenţională, combinată cu radioterapie, într-o serie de cazuri de LLC cu proteina P-53 izoformă, ca o consecinţă a mutaţiei genei P-53.

Identificarea mutaţiilor genei P-53 prezente în neoplasmele hematologice este importantă, deoarece au impact asupra evoluţiei clinice a pacienţilor și necesită o ajustare a atitudinii terapeutice.

Analiza unei metode

În capitolele cărţii s-a analizat utilitatea metodei ELISA în gestionarea LLC. ELISA este cea mai ieftină metodă imuno-enzimatică ce poate fi utilizată nu numai în laboratoarele de cercetare, ci și în cele clinice de analize medicale, deoarece nu necesită o tehnică complicată de efectuare.

S-a subliniat ideea că se va avea în vedere continuarea cercetărilor privind frecvenţa formelor de LLC, în România, cu prezenţa sau absenţa deleţiilor genei P-53, pentru stabilirea corelaţiilor dintre caracteristicile paraclinice ale LLC și răspunsul la un tratament inhibitor de tirozin-kinază, până la indicaţia de transplant stem alogen.

În contextul unei condiţii precum LLC, ELISA oferă un instrument util de prognostic, capabil să identifice pacienţii care pot fi consideraţi candidaţi pentru strategii terapeutice ţintite, cu un tratament personalizat, pentru proteinele P-53 izoforme din LLC, având ca marker mutaţia genei P-53.

Mutaţiile, deleţiile și translocaţiile genelor în LLC pot fi clasificate ca biomarkeri ai profilului proteomic individual și genomic pentru acest tip de leucemie. Tratamentele personalizate trebuie aplicate printr-o combinaţie de instrumentare diagnostică, bazată pe cunoștinţe și terapie ţintită, în funcţie de vârsta pacientului, debutul bolii, fazele și exprimarea clinică a tipului de leucemie.

Citiți și: Apariţie bine-venită în domeniul terapeuticii

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe