Newsflash
ACTUALITATE Internaționale Știri

Aproape 9 din 10 copii cu cancer provin din state cu acces deficitar la tratament

de Cristina GHIOCA - feb. 14 2025
Aproape 9 din 10 copii cu cancer provin din state cu acces deficitar la tratament

Cele mai multe dintre cazurile noi de cancer pediatric diagnosticate anual provin din state unde accesul la tratament este limitat. OMS a lansat un proiect amplu de distribuire de medicamente către aceste state.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și spitalul american St. Jude Children’s Research Hospital au început distribuirea de medicamente vitale pentru tratarea cancerului la copii în state cu venituri mici și medii, unde accesul la aceste produse medicamentoase este inaccesibil sau inexistent. 

Livrarea medicamentelor se va face prin Platforma  Globală pentru Acces la Medicamente pentru Cancerul Copilului, o inițiativă unică la acest moment, care își propune ca în următorii cinci 5-7 ani să distribuie aceste produse la 120.000 de copii cu cancer din țări cu venituri mici și medii, încercând astfel să reducă semnificativ ratele mortalității asociate cancerului pediatric.

În primă instanță medicamentele vor fi distribuite în șase țări pilot. Furnizarea va începe în Mongolia și Uzbekistan, urmând ca ulterior medicamentele să ajungă în  Ecuador, Iordania, Nepal și Zambia. Țările aflate în faza pilot vor fi aprovizionate neîntrerupt și gratuit cu medicamente pentru cancerul infantil de calitate garantată, explică OMS.

Inițiatorii proiectului se așteaptă ca, anul acesta, 5.000 de copii cu cancer din cel puțin 30 de spitale din aceste țări să primească tratamentele de care au nevoie. În următorii 5-7 ani, OMS și spitalul american își propun să asigure tratament pentru copii din 50 de state cu venituri medii și mici. 

Eforturi pentru combaterea cancerelor pediatrice

Amplul proiect de distribuire a medicamentelor a fost lansat cu doar câteva zile înainte de Ziua Internațională a Copilului cu Cancer. Marcată anual pe 15 februarie, scopul acesteia este de a crește gradul de conștientizare în ceea ce privește cancerul la copii , dar și de a oferi sprijin, copiilor din lumea întreagă afectați de această boală, aparținătorilor și membrilor familiilor acestora, precum și a supraviețuitorilor acestei boli.

Tema de anul acesta a campaniei este Inspiring Action, iar scopul său este de a determina luarea unor acțiuni care să  contribuie la înregistrarea unor progrese colective, globale, în ceea ce privește gestionarea cancerelor pediatrice și a provocărilor asociate acestora.

Anual, la nivel global, peste 400.000 de copii sunt diagnosticați cu cancer, iar aproape 90% dintre  aceștia provin din state cu venituri mici și medii, unde accesul la tratament este indisponibil sau inaccesibil, potrivit statisticilor.  Rata de supraviețuire a copiilor din aceste zone este de doar 30%, comparativ cu 80% în statele cu venituri meri.

Potrivit celui mai recent raport al OCDE,  în Uniunea Europeană (UE), la nivelul anului 2022, 4.161 de fete și 5.000 de băieți cu vârste de până în 15 ani au fost diagnosticați cu cancer, rata medie a incidenței în UE fiind 13,7 la 100.000 de locuitori. 

Rata medie de mortalitate la 3 ani la nivelul UE a fost 2.1 la 100.000 de locuitori. Cea mai scăzută rată a fost înregistrată în Islanda (0.5), iar cea mai ridicată în Malta (3.4). România a înregistrat o rată a mortalității de aproximativ 3 la 100.000 de locuitori. La nivelul UE, cele mai frecvente tipuri de cancere pediatrice au fost leucemia – 31%, urmată de tumorile cerebrale și cancerele sistemului nervos central (15%) și limfomul non-Hodgkin (8%). 

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe