Newsflash
Apariții editoriale

Apariţie bine-venită în domeniul terapeuticii

de Prof. dr. Leonard Azamfirei - iul. 22 2022
Apariţie bine-venită în domeniul terapeuticii

„Farmacologie pentru medici – volumul 1” a fost scrisă din dorinţa de a-i ajuta pe medicii să găsească rapid și clar explicat aspecte importante legate de utilizarea în terapeutică a medicamentelor.

Cartea Farmacologie pentru medici – volumul 1, apărută recent la Editura Medicală București, sub coordonarea prof. dr. Anca Dana Buzoianu, este o apariţie editorială bine-venită în domeniul medicinei și al terapeuticii. Lucrarea tratează noţiuni de farmacologie generală și clinică, reprezentând un instrument util atât medicilor rezidenţi, cât și medicilor din toate specialităţile medicale.

Coperta Farmacologie

Volumul este împărţit în cinci capitole. Abordarea temelor este una didactică, structurată, ceea ce îl face pe cititor să înţeleagă cât mai bine principiile unei terapii corecte pentru pacient. Primul capitol oferă un scurt istoric al farmacologiei și al specialităţii de farmacologie clinică.

Sunt abordate câteva noţiuni generale despre medicament și despre reglementările generale ale medicamentelor. Continuă apoi cu noţiuni de
farmacologie generală, care ajută specialiștii să își împrospăteze cunoștinţele despre aceste subramuri ale farmacologiei.

Al doilea capitol tratează sistemele de semnalizare și include date referitoare la sistemul nervos vegetativ, sistemul purinergic, dar și date referitoare la principalii mediatori (histamina, serotonina). Sunt prezentate pe scurt structurile acestor sisteme și principalele clase de medicamente care le pot influenţa și regla.

Capitolele următoare tratează diferitele clase de medicamente din punctul de vedere al farmacologiei clinice. În al treilea capitol sunt prezentate principalele clase de medicamente utilizate în tratamentul bolilor cardiovasculare. Capitolul patru face referire la cele utilizate în afecţiuni respiratorii. Ultimul capitol al cărţii prezintă medicaţia diuretică și antidiuretică.

Aspectele terapeutice prezentate fac referiri la cele mai noi ghiduri internaţionale de tratament elaborate de societăţile profesionale de specialitate. Informaţiile sunt sintetizate sub forma unor scheme sau tabele care permit găsirea rapidă a informaţiilor relevante.

Elaborarea cărţii „Farmacologie pentru medici – volumul 1” a reprezentat un efort de echipă, reunind specialiști renumiţi din domeniul farmacologiei clinice din mai multe centre universitare: Cluj, București, Iași, Târgu Mureș, Brașov.

Citiți și: Un instrument util de prognostic

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe