Newsflash
Apariții editoriale

Pandemia pe înțelesul celor mici

de Psih. Adina Alexandrescu - iun. 5 2020
Pandemia pe înțelesul celor mici

Pentru cei mici este nevoie de explicaţii pe înţelesul lor, din cauza angoaselor crescute cu care se confruntă în această perioadă. O resursă: "Povestea coronavirusului", apărută la Editura Pandora.

Când lucrurile se schimbă atât de brusc în viaţa noastră, dar mai ales a copiilor, avem nevoie de explicaţii. Dacă noi, oamenii mari, am înţeles fiecare prin mecanismele psihice proprii despre cât este de periculoasă pandemia actuală, pentru cei mici este nevoie de explicaţii pe înţelesul lor, din cauza angoaselor crescute cu care se confruntă în această perioadă.

Deseori și pentru noi, părinţii, este greu să înţelegem și să ne raportăm la modul actual de viaţă. Avem tendinţa naturală de a oferi explicaţii cu mesaj crescut anxiogen, la acestea adăugându-se și mesajele media care din nefericire ajung la urechile copiilor, uneori fără control sau fără putere de a opri acest fenomen (radio, știri nepotrivite etc.).

povestea coronavirusului - prefata

Povestea Coronavirusului, carte publicată recent la editura Pandora (autor Francesca Dall'Ara), vine tocmai în sprijinul părinţilor, educatorilor și învăţătorilor, pentru a putea oferi aceste explicaţii într-o formă ușor
digerabilă, tolerabilă și pe înţelesul celor mici.

Povestea este adaptată nivelului de înţelegere a preșcolarilor și școlarilor mici (3-10 ani) cu mesaje clare, scurte, ușor de ţinut minte: igiena este importantă, este important să protejăm persoanele în vârstă, boala este relativ inofensivă pentru categoria lor de vârstă, persoanele bolnave au șanse reale să se facă bine etc.

Povestioara are un mesaj motivaţional discret: viaţa noastră s-a schimbat mult, dar putem găsi și lucruri bune în noua realitate, lucruri după care tânjeam în trecut, și anume – timpul petrecut cu familia. Un alt lucru pozitiv este acela că și adaptabilitatea persoanelor a crescut. Este foarte important să le oferim explicaţii copiilor. Fără ele, în această perioadă, cei mici vor resimţi un puternic impact emoţional, care poate avea consecinţe pe termen lung.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe