Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Metformin, tratament adjuvant în cancer?

Viața Medicală
Dr. Roxana DUMITRIU joi, 25 ianuarie 2018

     La începutul anilor 2000, specialiștii au început să observe o rată extrem de scăzută a cancerelor în rândul pacienților tratați cu metformin. Una din teoriile avansate susținea că efectul acestui medicament ar acționa la nivelul mai multor procese celulare cheie (creștere, proliferare). În cel mai recent număr al revistei Cancer world,  Anna Wagstaff a încercat să reunească în articolul său părerile specialiștilor cu privire la acest subiect. Se pare că metforminul ar avea un efect benefic în general, scăzând nivelurile de insulină. De asemenea, alte studii recente, efectuate în Japonia, sugerează că există un posibil mecanism imunologic al acestui medicament, cu efecte benefice în oncologie.
     Tratamentul limfomului Hodgkin reprezintă un real succes pentru hemato-oncologie. În ciuda progresului înregistrat, 25–35% din pacienți recad. În articolul scris de Astrid Pavlovsky sunt prezentate noi opțiuni terapeutice (utilizarea inhibitorilor punctelor de control sau inhibitorilor PD-1/PD-L1) și soluții pentru tratamentul recăderilor.
     Alte subiecte de real interes, rezultate ale celor mai noi studii realizate în domeniul oncologiei, pot fi lecturate în numărul curent al aceleiași reviste. Printre acestea: beneficiile tratamentului combinat – radioterapia și imunoterapia – implementarea rețelelor naționale de boli rare, beneficiile tehnicilor chirurgicale inovative și multe altele. 

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC