Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Menopauza și chirurgia vasculară

Viața Medicală
Diana MĂRCULESCU vineri, 23 februarie 2018
La noi, majoritatea medicilor și a pacientelor lor refuză să administreze, respectiv să primească hormoni de menopauză de teama cancerului de sân. În numărul din decembrie 2017 al revistei Medica Academica, dr. Dan Perețianu afirmă că „menopauza este o boală”, deoarece ea reprezintă oprirea permanentă a menstruației, ceea ce rezultă pierderea funcției ovariene.

În cadrul aceleiași reviste, dr. Silviu Munteanu vorbește despre modul și motivele pentru care a luat naștere chirurgia vasculară la Iași. Aceasta s-a înființat din necesitatea tratării pacienților cu boli vasculare periferice într-un cadru organizat, cu sală de operație dedicată, cu personal specializat, dar și cu medici care să se ocupe preferențial de această patologie. La început a fost un compartiment de chirurgie vasculară, mai apoi, în jurul anului 2000, la Iași s-a creat o clinică dedicată acestei patologii.

În vertijul paroxistic pozițional benign (VPPB) se presupune că amețeala apare din cauza particulelor otolitice, care circulă liber prin urechea internă. Dr. Monica Ene explică faptul că otoliții din saculă nu migrează, dar cei din utriculă pot migra prin canale semicirculare, frecvent prin cel posterior, declanșând astfel senzația de amețeală sau vertij la mișcarea capului, greață și/sau dezechilibru.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.