Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Cercetări şi cazuri clinice

Viața Medicală
Dr. Maria DRAGOTĂ joi, 3 octombrie 2013
   În primele două numere din acest an ale revistei ştiinţifice a UMF „Iuliu Haţieganu“ – Clujul Medical – Journal of Medicine and Pharmacy –, cititorii găsesc referate, lucrări de cercetare (originală, se precizează) din diverse specialităţi, cazuri clinice, dar şi subiecte de istoria medicinii şi a farmaciei.
   În primul număr, Cristina Cijevschi Prelipcean, Cătălina Mihai, Petruţ Gogălniceanu şi Bogdan Mihai au dorit să afle care este impactul vârstei la pacienţii adulţi cu boală inflamatorie intestinală. Despre abordarea modernă şi multidimensională a apneei în somn discută Doina Todea şi Andreea Herescu. Etiologia sângerărilor gastrointestinale superioare la pacienţii cirotici a fost studiată de Anca Alexandra Romcea, Marcel Tanţău, Andrada Seicean şi Oliviu Pascu. Utilizarea terapiilor alternative la pacienţii supuşi manometriei anorectale este subiectul cercetării realizate de Liliana David şi Dan L. Dumitraşcu. Tehnica şi rezultatele tratamentului minim invaziv al fracturilor trohanteriene cu şuruburi intramedulare sunt descrise de Adriana Todor, Adina Pojar şi Dan Lucaciu. Mihaela Ioana Constantinescu, Bogdan Chiş, Aurel Andercou, Ion Aurel Mironiuc prezintă influenţa factorilor de risc şi a comorbidităţilor în terapia de succes şi supravieţuirea pacienţilor cu ischemie critică de membru, iar Răzvan Ciortea şi colab. – un caz clinic rar de sarcină ovariană asociată cu adeziuni pelviene.
   În nr. 2/2013 al aceleiaşi publicaţii, un interesant studiu citoarhitectonic al ganglionului trigeminal la om a fost efectuat de Dimo Stoyanov Krastev şi Alexander Apostolov (Universitatea Medicală din Sofia). Bianca Domokos Hancu şi Monica Pop se ocupă de evaluarea efectelor expunerii la fibre de sticlă asupra sănătăţii; biomarkerii exhalaţi FeNO şi eCO şi utilitatea lor în testările din mediul ocupaţional. Factorii care pot influenţa rezultatul funcţional după artroplastie totală primară de şold au fost studiaţi de Florin Păunescu, Andreea Didilescu şi Dinu M. Antonescu. Corina Doroga şi Adriana Băban discută despre expunerea traumatică şi simptomele posttraumatice la conductorii de tren implicaţi în incidente pe calea ferată. Figura fizicianului, biochimistului, poetului şi profesorului Vintilă Ciocâlteu este evocată de Mihai Popescu şi Raluca Nicolescu.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC