Newsflash
Știri

ANMCS și-a deschis Oficiu și în Capitală

de Cristina GHIOCA - feb. 14 2020
ANMCS și-a deschis Oficiu și în Capitală

La București a avut loc, săptămâna aceasta, lansarea oficială a Oficiului Teritorial București și Ilfov al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS). În aria sa de competență se află peste o sută de spitale publice și private.

Prin acest birou, ANMCS încearcă să „schimbe mentalitățile” și să creeze o legătură mai strânsă cu angajații din spitale: „Eram percepuți ca încă un organism de control, ca unii deștepți care sunt acolo într-un birou, la București, și care habar nu au ce se întâmplă în spitale. Pentru a mai reduce din această percepție și a crea efectiv muncă de echipă cu unitățile sanitare, am zis să mergem în teritoriu, cât mai aproape de ei”, a declarat pentru „Viața Medicală” dr. Sorin Ungureanu, directorul oficiului București și Ilfov. El a explicat că, pentru început, până se va angaja personal pentru posturile aflate în schemă, activitățile vor fi desfășurate sub formă de voluntariat, de angajați de la filiala centrală ANMCS.

Dr. Sorin Ungureanu 2

Instrumente de autoreglementare

Oficiul București și Ilfov este cel mai mare dintre cele deschise până acum, acesta fiind și motivul pentru care a fost deschis ultimul, a precizat dr. Vasile Cepoi, președintele ANMCS, la conferința găzduită de Cercul Militar Național. În aria de competență a filialei se află 103 unități sanitare: 54 publice și 49 private. Treptat, oficiul va prelua anumite activități care, în prezent, sunt efectuate la nivel central și care „pot fi interpretate ca birocratice”, ne-a explicat dr. Sorin Ungureanu: „Vom translata ușor-ușor anumite activități, (...) de exemplu, pregătirea evaluării, vizitele de monitorizare pe care intenționăm să le facem, coordonarea activităților de audit clinic și toate activitățile care implică colaborare directă cu unitatea sanitară. E mai bine să te cunoști față în față, să ai un contact vizual cu persoana cu care vorbești la telefon.”

Vasile Cepoi a subliniat că ANMCS promovează autoreglementarea în cadrul unităților sanitare. Acesta amintește că autoritatea a pus la dispoziția spitalelor două instrumentele care pot ajuta la îmbunătățirea activității acestora: registrul riscurilor clinice și registrul evenimentelor adverse. Președintele ANMCS a subliniat că registrul riscurilor ajută la „identificarea riscurilor în fiecare secție, evaluarea gradului de risc, stabilirea măsurilor de reducere a probabilității și, eventual, a gravității consecințelor asupra pacienților”, toate fiind elementele de bază în prevenirea evenimentelor adverse din spitale. Pe de altă parte, raportările în registrul evenimentelor adverse ar trebui anonimizate, scopul instrumentului fiind transformarea lor în studii de caz.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe