Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Ziua Mondială a Rinichiului, marcată astăzi

de Florentina Ionescu - mar. 13 2025
Ziua Mondială a Rinichiului, marcată astăzi

Ziua mondială a rinichiului este marcată, anual, în cea de-a doua zi de joi a lunii martie. În 2025, această zi este sărbătorită la 13 martie.

Anul acesta, Ziua mondială a rinichiului se desfășoară sub sloganul „Sunt rinichii tăi în regulă? Detectează din timp, protejează sănătatea rinichilor” („Are Your Kidneys OK? Detect early, protect kidney health”), conform AGERPRES, care citează worldkidneyday.org. 

Potrivit unui studiu publicat în revista Lancet în 2020, boala cronică de rinichi (BCR) afectează aproximativ 850 de milioane de oameni la nivel global. În lipsa prevenției timpurii și a tratamentului adecvat, boala cronică de rinichi poate duce la insuficiență renală, apoi la complicații severe și la moarte prematură. Se estimează că până în anul 2040, boala cronică de rinichi va deveni a cincea cauză de deces prematur. 

Mai mult, BCR este o boală silențioasă, persoanele cu boală cronică de rinichi nu au semne ori simptome, decât în momentul în care boala este deja într-un stadiu avansat. Din păcate, BCR se află pe locul șapte în topul celor zece cauze de deces în rândul bolilor netransmisibile, la nivel mondial. 

Site-ul www.worldkidneyday.org menționează semnele bolii cronice de rinichi avansate: glezne și picioare umflate, dificultăți de respirație, oboseală, dificultăți de concentrare, scăderea apetitului, crampe musculare, prurit, prezența sângelui în urină. 

Deși nu există leac pentru BCR, complicațiile bolii pot fi prevenite, iar pregresul ei poate fi încetinit cu tratamentul corespunzător. 

Iată câteva măsuri care ar putea ajuta la încetinirea progresului bolii cronice de rinichi: 

  • Reducerea valorilor tensiunii arteriale  
  • Reducerea aportului de sare 
  • Controlul glicemiei, controlul lipidelor, controlul anemiei 
  • Renunțarea la fumat 
  • Mai multă activitate fizică 
  • Controlul masei corporale, pentru a evita instalarea obezității 
  • Tratamentul medicamentos. 

„Este cunoscut faptul că unul din șapte adulți suferă de boală cronică de rinichi, cel mai adesea însă afecțiunea este asimptomatică, ceea ce duce la întârzierea diagnosticului. Evoluția afecțiunii însă este severă în timp și se poate ajunge la nevoia de tratament prin metode complexe, cum este dializa sau transplantul. Dar cel mai important este că, în ciuda caracterului de multe ori silențios al bolii cronice de rinichi, există o creștere a riscului de deces. 

Toate acestea sunt motivele pentru care există o nevoie constantă a creșterii conștientizării cu privire la boala cronică de rinichi, în ceea ce privește metodele de prevenție, cunoașterea factorilor de risc și a mecanismelor de reducere a progresiei bolii”, au transmis reprezentanții Societății Române de Nefrologie pe site-ul www.srnefro.ro


Notă autor:

Sursa foto: www.worldkidneyday.org

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe