Newsflash
ACTUALITATE Știri

Societatea Română de Nefrologie cere continuarea prioritizării diagnosticului pentru BCR

de Florentina Ionescu - mar. 13 2025
Societatea Română de Nefrologie cere continuarea prioritizării diagnosticului pentru BCR

Cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, sărbătorită anual în cea de-a doua zi de joi a lunii martie, Societatea Română de Nefrologie face un apel în privința diagnosticului bolii cronice de rinichi.

Societatea Română de Nefrologie face acest apel pentru continuarea prioritizării diagnosticului și tratamentului precoce al bolii cronice de rinichi (BCR). Aceasta este o afecțiune ce afectează viața a aproximativ unul din zece români, se arată într-un comunicat de presă. 

„Eforturile noastre sunt îndreptate către asigurarea unui management integrat al Bolii Cronice de Rinichi, aliniat standardelor europene, la toate nivelurile de asistență medicală, pe întreg teritoriul României. Sprijinim inițiativele care facilitează creșterea numărului de specialiști în nefrologie și asigurarea unei acoperiri teritoriale echitabile. Dorim să garantăm că toate regiunile dispun de resursele necesare pentru diagnostic și tratament, asigurând astfel că niciun pacient nu este neglijat”, a declarat prof. dr. Gener Ismail, președintele Societății Române de Nefrologie (SRN).

Consolidarea rețelei de ambulatorii de specialitate

Pe lângă asigurarea accesului gratuit la diagnostic, Societatea Română de Nefrologie urmărește consolidarea rețelei de ambulatorii de specialitate la nivel național. Totodată, inițiativele vizează integrarea de noi servicii medicale, astfel încât persoanele la risc sau cele cu boală cronică de rinichi confirmată să beneficieze de acces echitabil și rapid la investigații și tratament.

„Boala cronică de rinichi nu doare, iar din acest motiv mulți pacienți rămân nediagnosticați până la momentul la care opțiunile de tratament devin limitate. Încă din 2023, Ministerul Sănătății a prioritizat schimbarea acestei realități pentru aproape 2 milioane de români afectați de boala cronică de rinichi, mulți dintre ei fără să știe. Am acordat prioritate depistării precoce, asigurând decontarea celor două teste esențiale pentru diagnosticare, care se efectuează la recomandarea medicilor de familie. Încurajăm toți românii să își monitorizeze sănătatea rinichilor”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății.

Dezvoltarea și implementarea unui cadru standardizat pentru diagnostic și monitorizare activă la toate nivelurile de asistență medicală reprezintă o prioritate în optimizarea managementului bolii cronice de rinichi. În acest context, dialogul constant și colaborarea strânsă între toți actorii relevanți ai sistemului de sănătate sunt esențiale, au mai atras atenția reprezentanții SRN.

„Societatea Română de Nefrologie încurajează cu tărie colaborarea cu instituțiile medicale și autoritățile sanitare pentru a sprijini un management eficient al BCR în România, de la screening, la diagnostic și tratament, cât mai devreme. Prin asigurarea unui acces echitabil la servicii medicale complete - de la diagnostic gratuit la tratament și monitorizare, fie în asistența medicală primară, fie în ambulatoriu sau spital - suntem convinși că putem transforma abordarea acestei boli și îmbunătăți semnificativ calitatea îngrijirii oferite”, au subliniat prof. dr. Ina Kacso și prof. dr. Adrian Covic într-o declarație comună.

Necesitatea accesului gratuit la evaluare

Mesajul comunității științifice și al autorităților subliniază importanța monitorizării constante a sănătății rinichilor, mai ales având în vedere că, în România, doar 10% dintre persoanele cu BCR sunt diagnosticate în stadiile incipiente. Acest fapt evidențiază necesitatea accesului gratuit la evaluare și a unui control medical complet la nefrolog. 

„Rinichii nu dor, dar BCR te poate afecta tăcut. Fă-ți analizele, mergi la medicul nefrolog și protejează-ți viața!” – este apelul pe care SRN îl adresează publicului larg în cadrul campaniei din acest an.


Notă autor:

Sursa foto: https://www.shutterstock.com/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe