Newsflash
Știri

Alimente recomandate pacienților oncologici, pentru a combate malnutriția

de Florentina Ionescu - dec. 12 2022
Alimente recomandate pacienților oncologici, pentru a combate malnutriția

O companie de produse alimentare și băuturi anunță că de astăzi este mai aproape de pacienții oncologici.

Astfel, brandul aduce pe piața din România gama Resource, alimente recomandate pentru regimul dietetic al malnutriției la pacienții oncologici.

Compania Nestlé, prin divizia sa Health Science, aduce pe piața din România gama Resource, o dietă polimerică, nutrițională completă recomandată pentru regimul dietetic al malnutriției și/sau al riscului de malnutriție  în afecțiunile oncologice, în tratamentul afecțiunilor oncologice sau asociat cu alte afecțiuni pentru adulți și copii, începând cu vârsta de 3 ani, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

pacienta diagnosticata cancer

Malnutriția este o problemă majoră de sănătate în întreaga lume. În Europa, aproximativ 33 de milioane de oameni prezintă risc de malnutriție, adică unul din patru pacienți din spitale, unul din trei pacienți îngrijiți la domiciliu sau unul din trei vârstnici care trăiesc indepedent.

simptome gastrointestinale în timpul chimioterapiei

Cauzele malnutriției sunt diverse, de la aportul inadecvat, reducerea absorbției la nivel intestinal sau boli acute sau cronice. Însă în centrul problemei stă malnutriția asociată bolilor și/sau tratamentelor.

Până la 80% dintre pacienții oncologici prezintă simptome gastrointestinale în timpul chimioterapiei. De asemenea, malnutriția este asociată cu o morbiditate crescută în bolile acute și cronice, cu o calitate mai slabă a vieții și cu creșterea utilizării resurselor din sistemul de sănătate publică.

Peste 50% dintre pacienții cu anumite tipuri de cancer sunt afectați de malnutriție, 50% prezintă scădere în greutate la diagnosticare și până la 45% suferă de pierdere severă în greutate (>10%) în timpul evoluției bolii.

Tipurile de cancer cu cea mai mare prevalență a malnutriției sunt: ale tubului digestiv superior – 49,5%, cap și gât – 45,6%, plămâni – 40,2%, hematologie – 34,2%, ginecologice – 32%, colo-rectal – 31,2%, de sân – 18,3% (1). 80% dintre pacienții cu cancer din sfera digestivă superioară au prezentat deja un anumit grad de scădere în greutate la diagnosticare (2).

Pacienții spitalizați suferă de malnutriție

Un studiu realizat pe un număr de 4.500 pacienți (citat de Nestlé) a arătat că între 25% - 50% dintre pacienții spitalizați sunt malnutriți și alți 25% prezintă risc de malnutriție. Riscul de malnutriție este mai ridicat în rândul pacienților vârstnici. Costul asociat îngrijirii unui pacient malnutrit poate reprezenta până la 20% din costul total cu un pacient (aflat într-un centru de îngrijire permanentă).

În România sunt diagnosticați aproximativ 95.000 pacienții oncologici pe an (3). Mulți dintre aceștia prezintă semne de subnutriție la momentul diagnosticării, ceea ce duce la reacții adverse sau mai severe la tratament.

Spre exemplu, pe lângă stare de vomă, dureri de oase, pot să abia o scădere excesivă în greutate în urma citostaticelor. Malnutriția și pierderea în greutate duc la un răspuns redus la tratamentul oncologic și la scăderea calității vieții. 

Gama Resource

Scăderea în greutate la pacientul cu cancer

„În urma experienței mele, am observat că scăderea involuntară în greutate este problema legată de nutriție cel mai des întâlnită la pacientul oncologic și cel mai greu de rezolvat. Malnutriţia pacientului cu cancer nu este doar o scădere în greutate sub nivelul considerat normal de kilograme. Scăderea în greutate la pacientul cu cancer se combină cu scăderea masei musculare şi cu modificări metabolice ce pot fi influenţate de boală și de tratament și uneori poate să nu fie complet reversibilă. Pentru a vedea amploarea problemei la nivelul țării noastre, în 2021 am realizat un studiu, despre problemele pacientului oncologic din România, în care 1.040 de pacienți, din toate județele, au răspuns la un chestionar despre accesul la suport nutrițional pe perioada tratamentului. Astfel am putut observa că 79% dintre aceștia au avut probleme nutriționale și mai mult de jumătate au pierdut din greutate, fără voia lor.

Dacă vrem să avem cea mai bună abordare, atunci trebuie să intervenim pentru a preveni apariția problemei și să ajutăm pacientul, la care scăderea involuntară în greutate apare, să nu scadă pe perioada tratamentului mai mult de 5% din greutatea sa corporală totală. De aceea, pacientul oncologic trebuie să primească consiliere nutrițională pentru a-și atinge necesarul caloric și proteic și, atunci când este necesar, trebuie să fie ghidat și spre corecta alegerea alimentelor dietetice lichide speciale cu aport caloric și proteic crescut și ușor de înghițit sau mai departe, spre nutriție enterală sau parenterală”, declară dr. Irina Mateieș, medic primar medicină de familie și nutriționist-dietetician cu o experiență de peste 8 ani în nutriția pacientului oncologic.

Soluție în gestionarea malnutriției

Pentru acești pacienți, o soluție eficientă și non-invazivă în gestionarea malnutriției poate fi reprezentată de suplimentele orale nutriționale. În acest sens, gama Resource, lansată recent de compania menționată, constituie o dietă polimerică, nutrițională completă pentru regimul dietetic al malnutriţiei la pacienții oncologici. Această gamă poate fi folosită ca unică sursă de nutriție sau ca și supliment.

Beneficiile suplimentelor orale nutriționale sunt îmbunătățirea calității vieții, a activității și a independenței în special la pacienții vârstnici malnutriți, precum și reducerea cu 56% a complicațiilor și cu 24% a ratei mortalității. (1)

Această gamă are o serie de beneficii pentru pacienții oncologici: o nutriție adecvată stării de sănătate, ca unică sursă de nutriție sau înlocuirea unei mese, având un aport adecvat de vitamine, minerale și alți nutrienți ca de exemplu: vitaminele A, C, E, Seleniu, Zinc, acizi grași polinesaturați și neconținând gluten. În prezent, în România se pot găsi trei sortimente ale gamei Resource, cu diferite arome.

Băutură hipercalorică

Resource 2.0 este o băutură gata preparată, hipercalorică ce nu necesită preparare și care este disponibilă în format de 200 ml cu trei variante de arome (vanilie, ananas-mango, caise).

Varianta cu proteine a produsului este o dietă lichidă completă, cu aport sporit de proteine, conținut mediu de calorii și două arome (cacao și căpșune), și este indicată pacienților cu malnutriție cu necesar ridicat de proteine.

Iar varianta cu fibre este o dietă lichidă completă – hipercalorică, cu aport sporit de proteine, îmbogățită cu fibre și este indicată pacienților malnutriți care au nevoie de suplimentare a aportului de fibre. 

Resurse bibliografice: 

1. Stratton R et al. Prevalence of disease-related malnutrition. In: Stratton RJ, Green CJ, Elia M (Eds), Disease-related malnutrition: An Evidence-based Approach to Treatment. CABI Publishing, Wallingford, Oxon, UK, 2003;35-92.
2. Muscaritoli M et al. Prevention and treatment of cancer cachexia: New insight into an old problem. Europ J Cancer 2006; 24:31-41.
3. https://health.ec.europa.eu/system/files/2022-01/2021_chp_romania_romanian.pdf

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe