Newsflash
ACTUALITATE Internaționale LIFESTYLE

Cele mai importante noutăți din domeniul anti-aging, în 2023

de Florentina Ionescu - ian. 15 2024
Cele mai importante noutăți din domeniul anti-aging, în 2023

Anul trecut au existat multe cercetări dedicate domeniului anti-aging. Vă prezentăm doar câteva dintre cele mai importante care au fost subiect în presa străină.

Îmbătrânirea este o parte naturală a vieții, dar asta nu înseamnă că oamenii de știință nu au încercat și în 2023 să găsească soluții eficiente care să ne ajute să luptăm împotriva semnelor îmbătrânirii. 

Reducerea moderată a caloriilor 

Anul trecut, cei de la New Atlas au scris despre multe subiecte conexe cu domeniul anti-aging. Unul dintre acestea se referă la reducerea aportului de calorii și activarea unor gene din interiorul nostru care ne-ar ajuta să îmbătrânim într-un mod sănătos. Astfel, un studiu din 2023 a scos la iveală că o reducere moderată, de doar 12% a aportului caloric zilnic a fost suficientă pentru a activa anumite căi biologice asociate cu îmbătrânirea sănătoasă, arată sursa menționată. Cercetătorii au descopeit că reducerea consumului de calorii a modificat semnificativ expresia genelor, inclusiv a acelor gene asociate inflamației, care au o legătură puternică cu procesul de îmbătrânire. 

Hidratarea ne ajută să evităm îmbătrânirea celulară 

În cadrul unui studiu de amploare, în care au fost urmăriți peste 15.000 de participanți pe o perioadă de peste 25 de ani, cercetătorii au analizat nivelul de sodiu seric,m ca măsură reprezentativă a hidratării, și i-au folosit pe acești oameni pentru a evalua îmbătrânirea biologică. 

Cercetătorii au descoperit că persoanele cu niveluri de sodiu seric de peste 142 mmol/L (valoarea normală este între 135 și 146 mmol/L) au fost cu 15% mai predispuși să fie biologic vorbind mai bătrâni decât vârsta lor biologică. Iar la un nivel de peste 144 mmol/L, rata a sărit la 50%. 

Persoanele cu cele mai ridicate niveluri de sodiu seric (de la 144,5 până la 146 mmol/L) au avut un risc cu 21% mai mare de a suferi de deces prematur, în comparație cu persoanele care aveau niveluri mai scăzute ale sodiului seric. Mesajul cercetătorilor a fost simplu: să ne hidratăm cât mai bine, bând apă din belșug. 

Taurina și îmbătrânirea 

Plecând de la faptul că se știe deja că taurina (cel mai abundent aminoacid produs în mod natural în corpul uman) joacă un rol important în dezvoltarea celulelor, în nutriție și în supraviețuire, cercetătorii au examinat modul în care taurina influențează îmbătrânirea. 

Administrând taurină șoarecilor, primatelor și unui tip de viermi, ei au observat că acest aminoacid a avut un efect pozitiv asupra semnelor caracteristice ale îmbătrânirii. Mai mult, șoarecii, primatele și viermii care au primit taurină au trăit mai mult. 

Noi substanțe chimice anti-aging 

Cercetătorii au dezvoltat în 2023 un model de învățare automată (deci machine learning) pe care l-au antrenat cu un scop precis, cu ajutorul unor lucrări academice, patente comerciale și informații luate din biblioteci și baze de date cu medicamente sau compuși chimici aprobați de FDA și folosiți în trialuri clinice. 

Cercetătorii au descoperit astfel trei candidați (ginkgetin, periplocin și oleandrin) care au îndepărtat celulele senescente fără a le dăuna celulelor sănătoase. Aceștia trei sunt compuși naturali care se găsesc în mod normal în medicamentele din medicina naturistă. 


Notă autor:

Fotografie de la Polina Kovaleva: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/ingrijirea-pielii-fa-a-chip-frumos-5927941/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe