Newsflash
Dosar

Adevăruri frecvent șoptite

de Dr. Mihnea-Alexandru Găman - dec. 24 2020
Adevăruri frecvent șoptite

Pentru mine anul 2020 a reprezentat un an de tranziţie: am îmbrăcat pentru prima oară halatul de medic rezident și m-am implicat în dezlegarea timidă a tainelor hematologiei.

La scurt timp după debutul rezidenţiatului, însă, am început să experimentez medicina clinică în pandemia de COVID-19, cu toate repercusiunile care au decurs din aceasta: schimbarea modului în care interacţionăm și ne tratăm pacienţii, deteriorarea relaţiei medic-pacient, creșterea volumului de muncă, dar în special a „scriptologiei”, dispariţia cursurilor fizice, anularea congreselor internaţionale (și implicit a celor trei burse care m-ar fi purtat la Frankfurt, Glasgow și Houston), tranziţia activităţii didactice către sistemul online, vicisitudini în activitatea de cercetare (pre)clinică și burnout-ul aferent.

Din această „medicină de tranșee”, poate am tras și niște concluzii: caracterul fundamental al empatiei în medicină, imperiozitatea colaborării interdisciplinare și valoarea echipei în medicină, rolul networking-ului și al cercetării aplicate, necesitatea colaborărilor internaţionale și a telemedicinei, importanţa regăsirii familiei și a celor dragi... Din păcate, revin în atenţia noastră subiecte arhicunoscute, dar mereu ascunse sub preșul realităţii, și anume, finanţarea inadecvată a sistemului de sănătate românesc, deficitul cronic de personal medical și auxiliar, managementul defectuos al resurselor umane și financiare disponibile.

Pandemia de COVID-19 a dezvelit multe adevăruri frecvent șoptite și ne-a arătat că din „contact” poţi fi „suspect”, dar, mai adesea, „confirmat”. Rămâne o întrebare deschisă pentru 2021: medicina românească, încotro?

Citește și:
Un mod de viață diferit 

Gânduri la final de an

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe