Ritmul vaccinărilor împotriva COVID-19 în Uniunea Europeană a scăzut la cel mai mic nivel în mai mult de un an, potrivit statisticilor.
Scăderea s-a produs în contextul diminuării temerilor referitoare la pandemie, relaxării restricţiilor şi deplasării atenţiei publice către criza din Ucraina, scrie Agerpres.
Ritmul vaccinării în statele membre UE a început să scadă constant de la începutul anului în contextul unei reduceri a numărului de infectări. Circa 72% dintre populaţia Uniunii a fost vaccinată cu două doze, zeci de milioane de persoane fiind în continuare nevaccinate.
În săptămâna care s-a încheiat pe 27 februarie, vaccinările au scăzut sub patru milioane, cel mai redus nivel din ianuarie 2021, potrivi datelor Centrului european pentru prevenirea şi controlul bolilor (ECDC).
Citește și: EMA aprobă vaccinul Moderna pentru copiii cu vârsta între 6 şi 11 ani
Scăderea s-a accentuat de la mijlocul lunii februarie, înregistrându-se o reducere a ritmului vaccinărilor în medie cu 30% săptămânal, cea mai rapidă diminuare cu excepţia perioadei sărbătorilor.
„Scăderea s-a produs pe fundalul ridicării restricţiilor inclusiv a obligativităţii prezentării dovezii vaccinării la locul de muncă şi pentru accesul în spaţii publice, după ce varianta Omicron, extrem de transmisibilă, s-a dovedit mai puţin severă decât variantele anterioare”, transmite sursa citată.
Coincide totodată cu deplasarea atenţiei globale de la pandemie la criza din Ucraina începând cu mijlocul lunii februarie, când Washington a început să avertizeze asupra unei iminente invazii ruse în ţara vecină.
„Oamenii au început să se simtă deja în afara pericolului. Apoi războiul din Ucraina a contribuit cu certitudine la închiderea capitolului COVID-19”, a declarat Antonella Viola, profesoară de imunologie la Universitatea din Padova, Italia.
Statisticile din Franţa şi Italia arată că ritmul vaccinărilor a scăzut de la mijlocul lui februarie. În acelaşi timpul căutările pe Google pentru informaţii referitoare la COVID-19 în cele două ţări au atins cel mai scăzut nivel de la începutul pandemiei, în timp ce căutarea informaţiilor despre Ucraina a crescut vertiginos.
Din cele circa 3,7 de milioane de doze administrate în Uniunea Europeană în săptămâna care s-a încheiat pe 27 februarie, doar 230.000 de doze au fost administrate persoanelor nevaccinate, cel mai scăzut număr până în prezent.
Acest lucru reflectă parţial rata ridicată a acoperirii vaccinale primare, unele ţări administrând şi doze booster, dar şi rezistenţa unei părţi a populaţiei.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe