Medicina Nucleară în cancerul de prostată, radiofarmaceuticele, indicaţiile oncologice și nononcologice ale domeniului sunt câteva dintre temele dezbătuta la Zilele Medicinei Nucleare, în Cluj-Napoca.
Zilele Medicinei Nucleare, eveniment organizat de Societatea Română de Medicină Nucleară și Imagistică Moleculară, al cărei președinte este dr. Raluca Mititelu, a adus în Cetatea Clujului aproape 200 de participanţi din ţară și de peste hotare, formatul hibrid permiţând interesante intervenţii live sau/și online.
Cele nouă sesiuni au vizat teme actuale din patologii diverse, precum Medicina Nucleară în cancerul de prostată, radiofarmaceuticele, indicaţiile oncologice și nononcologice ale Medicinei Nucleare – de exemplu, endocrinologice, cardiologice.
Au fost prezentate numeroase studii de caz, ce au vizat cancerul rectal, patologia infecţioasă la pacienţii cu dispozitive cardiace implantate, diagnosticarea calcifilaxiei prin scintigrafie osoasă multifazică cu Tc99m, captarea ganglionară axilară, retroclaviculară și cervicală a 18F-FDG după vaccinarea anti-COVID-19, terapia și diagnosticul multimodal prin nanoparticule metalice/anorganice cu înveliș biocompatibil.
Un alt caz a vizat rinichii în potcoavă – patologie rară, dificil de diagnosticat, în cazul căreia SPECT (single-photon emission computed tomography) sau SPECT-CT sunt extrem de utile în stabilirea diagnosticului corect.
În sesiunea dedicată aspectelor tehnice – Fizica Medicală în Medicina Nucleară –, abordările s-au axat pe calibrări în imagistica SPECT-CT, controlul calităţii în imagistica hibridă PET-CT, managementul deșeurilor radioactive provenite din practica de Medicină Nucleară.
O lucrare care a generat discuţii a fost și cea referitoare la Fizica Medicală predată în cadrul Facultăţii de Medicină, cu soluţii pentru îmbunătăţirea actului didactic, inclusiv prin îmbunătăţirea comunicării pe axa fizicieni – medici – universitate –Ministerul Educaţiei.
De asemenea, referitor la metodele de predare, s-a discutat despre ceea ce este didactic, respectiv ce este real și util pentru studenţii de an III și pentru o integrare rapidă a absolvenţilor pe piaţa muncii. A fost abordată și nevoia de un partener cu echipamente de Medicină Nucleară pentru Universitatea de Medicină din Craiova.
Prezentările au abordat și rolul radiofarmaceuticelor cu tropism osos pentru tratamentul durerii din metastazele osoase; 18F-PSMA în cancerul de prostată; formularea medicamentelor radiofarmaceutice; imagistica multimodală în evaluarea demenţei; diagnosticul CT și IRM în tumorile maligne hepatice și tratamentul cancerului hepatic; FDG PET-CT în cancerul de sân și în tuberculoza extrapulmonară; PET-CT în planningul procedurilor de radioterapie, SPECT-CT în ortopedie; provocări diagnostice și terapeutice în Sindromul TENIS.
Un punct aparte în conferinţă l-a constituit lansarea volumului „Ghid european de Medicină Nucleară”, apărut în excelente condiţii grafice la Editura Medicală Universitară „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca.
Citiți și: Medicina de Familie și oportunităţile de neirosit
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe