Newsflash
Știri

50 de școli din România vor primi dispozitive de monitorizare a calității aerului

de Florentina Ionescu - dec. 22 2021
50 de școli din România vor primi dispozitive de monitorizare a calității aerului

O companie de tehnologie în domeniul monitorizării calității aerului a publicat lista unităților de învățământ care vor beneficia de dispozitive de monitorizare a calității aerului.

Prima etapă a inițiativei #ȘcolileRespiră111 s-a încheiat. În urma acesteia, au fost selectate cele 50 de școli care vor primi în curând dispozitive de monitorizare a calității aerului, pentru a putea măsura nivelul de poluare și înțelege sursele acesteia. 

scoli dispozitive de monitorizare a calitatii aerului
Sursa foto: Pixabay

În 2021, doar 12% dintre școlile din România aveau acces la date în timp real despre calitatea aerului din vecinătatea lor, se arată într-un comunicat de presă al Airly, transmis redacției.

Prima etapă a campaniei a fost lansată în 7 octombrie și s-a derulat până la 31 octombrie, iar școlile au putut aplica pentru unul dintre cei 50 de senzori de calitate a aerului exterior pe care îl pot utiliza timp de șase luni, fără costuri. Inițiativa s-a bucurat de un real succes din partea școlilor.

„Am înregistrat 115 înscrieri la nivel național. În ceea ce privește regiunile, aplicațiile au venit din mai multe zone, însă, așa cum era de așteptat, majoritatea înregistrărilor din partea școlilor sunt din București. În afară de București, și-au arătat interesul pentru programul nostru școli din Ploiești, Bacău, Galați, Iași, Pitești și Craiova”, a spus Cezara Copacianu, managerul de comunicare al Airly România.

Lista școlilor selectate poate fi accesată aici.

Educare cu privire la calitatea aerului

#ȘcolileRespiră este o acțiune care vizează monitorizarea, informarea și educarea cu privire la calitatea aerului în școlile din România. Școlile din toată țara au putut aplica în mod gratuit pentru obținerea unui senzor de calitate a aerului din partea companiei menționate, care le va permite să măsoare calitatea actuală a aerului din vecinătatea lor și să ia măsuri pentru reducerea poluanților nocivi, grație rapoartelor din datele companiei.

Printre criteriile de selecție s-au numărat atât mesajul transmis, pentru a înțelege de ce școala respectivă are nevoie de acest senzor, dar și poziționarea școlii în raport cu poluanții.

Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Philips și Bolt România, care vor sprijini programul prin furnizarea de vouchere de călătorie cu emisii zero și donarea de purificatoare de aer școlilor din zonele cele mai poluate.

Poluarea aerului cu particule fine

Potrivit analizei realizate de companie, aproape 57% dintre școlile din România depășesc noile norme de poluare a aerului cu particule fine (PM2,5) și 41,5% depășesc nivelurile de siguranță ale dioxidului de azot (NO2). 

Cu toate acestea, doar 12% dintre școli au acces în timp real la date despre calitatea aerului, potrivit noului studiu al companiei. Raportul privind starea calității aerului în școlile din România a fost prezentat în cadrul inaugurării campaniei #ȘcolileRespiră.

Calitatea bună a aerului este esențială pentru sănătatea copiilor, iar primul pas pentru a ne asigura că cei mici respiră aer curat este informarea și educarea acestora în legătură cu aceasta. Numai în 2016, poluarea aerului a provocat 600.000 de decese în rândul copiilor, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, se mai arată în comunicat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe