Newsflash
ACTUALITATE Știri

Dr. Mihai Craiu avertizează: „În următoarele săptămâni se vor umple spitalele de copii”

de Florentina Ionescu - sept. 9 2024
Dr. Mihai Craiu avertizează: „În următoarele săptămâni se vor umple spitalele de copii”

Pentru că astăzi a început un nou an școlar, medicul pediatru Mihai Craiu le spune părinților că este bine să se pregătească și cu altceva decât obișnuitele rechizite.

În contextul începerii unui nou an școlar în țara noastră, medicul Mihai Craiu de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului (INSMC) „Alessandrescu-Rusescu” este de părere că „Vom avea mulți copii mici împreună pentru câteva ore zilnic, în interior, în spații de obicei neventilate... pentru că există această spaimă națională că «ne trage curentul»”. 

El mai subliniază pe o rețea socială că există riscul să apară un număr mare de cazuri de îmbolnăvire, mai ales „într-un context de relaxare generală (e cald afară, am venit din vacanță, tocmai s-a terminat ultima epidemie de rujeolă, etc, etc).”. 

Medicul pediatru a transmis, în acest context, câteva mesaje-cheie pentru părinții care au copii care au început astăzi școala și grădinița: „Nu doresc să fiu o Cassandră modernă dar pot să vă spun, de pe acum, că în următoarele săptămâni se vor umple spitalele de copii”. 

Doctorul Craiu vine și cu o serie de explicații: „Pentru că NU mai avem reflexul spălatului pe mâini, pentru că nu mai poartă mască decât rare persoane în vârstă și pentru că trimitem copiii bolnavi la școală dacă sunt «doar puțin răciți».” 

Medicul pediatru a mai spus că transmite acest semnal de alarmă în contextul în care în ultima jumătate de an a consultat mai mulți copii cu tuse convulsivă decât în toți cei 35 de ani de când este medic: 

„Este o creștere majoră a numărului de cazuri de pertussis (tuse convulsivă sau tuse măgărească, cum e numită popular) în toată Europa. Numai noi suntem relaxați”. 

De ce vor fi probleme cauzate de tusea convulsivă?

Pentru că boala nu este ușor recunoscută la începutul ei, atrage atenția doctorul Mihai Craiu: un copil poate avea zile întregi accese rare de tuse, uneori la mai multe ore distanță. Unii copii au ajuns la INSMC cu suspiciunea că s-au înecat cu mâncare. 

Tusea convulsivă nu este ușor recunoscută la început „pentru că nu există febră foarte mare, tusea este relativ rară și accesele sunt foarte severe - tușești până te faci «negru» la față”. 

Nu în ultimul rând, medicul Mihai Craiu punctează și că în tusea convulsivă contagiozitatea e importantă. „Este o maladie FOARTE contagioasă, astfel încât un bolnav poate infecta în jurul lui peste 10 copii care nu sunt protejați prin vaccinare”.


Notă autor:

Sursa foto: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/happy-schoolgirl-her-classmates-paying-attention-2498781049

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe