Toți copiii ar trebui să fie în siguranță la școală, iar cursurile de prim-ajutor ar trebui să fie obligatorii, atrag atenția reprezentanții Crucii Roșii Române.
Ca urmare a unui caz de la Oradea, petrecut zilele trecute, când o fetiță de 11 ani a fost salvată de la moarte de învățătoarea ei, care a știut să execute manevrele de resuscitare, Crucea Roșie Română dorește să atragă atenția asupra importanței cunoașterii tehnicilor de prim-ajutor.
În plus, reprezentanții Crucii Roșii Române sunt de părere că tot personalul dintr-o școală (de la copii la cadre didactice și personal auxiliar) ar trebui să știe să acorde primul ajutor.
„Periodic, aflăm de copii care își pierd viața la școală… E un fapt, din păcate, regretabil. Concret, în cazul situației de la Oradea, șansele de supraviețuire ale fetiței ar fi scăzut cu 10%, la fiecare minut trecut fără ca învățătoarea să intervină. După doar 4 minute, ar fi putut apărea leziunile cerebrale. Iar șansele de supraviețuire, în cazul în care creierul nu ar fi fost oxigenat o perioadă mai lungă de timp, s-ar fi apropiat de zero!”, atrage atenția Adrian Armășelu, manager Prim-Ajutor în cadrul Crucii Roșii Române.
Cu două săptămâni în urmă, Florentina Ban, învățătoarea fetiței, și alți 40 de colegi au participat la cursul de prim-ajutor susținut în școală de instructorii acreditați ai Filialei de Cruce Roșie Bihor (fotografiile din știre). Inspirația de moment și cunoștințele dobândite la curs au ajutat-o pe învățătoare să aplice neîntârziat manevre de resuscitare.
Conform dascălilor, cu această ocazie părinții fetei au aflat că ea suferă de o afecțiune cardiacă, dar și că manevrele de prim-ajutor aplicate fără întârziere i-au salvat viața, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.
„Nu m-am pierdut cu firea pentru că am participat la curs și am știut ce am de făcut. Cu siguranță aș face-o încă o dată, și încă o dată, și încă o dată. Nu aș avea nicio reținere”, a declarat, pentru Crucea Roșie Română, învățătoarea de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 Oradea.
Cursurile de prim-ajutor ale Crucii Roșii Române sunt susținute de instructori atestați de către Centrul Global de Referință în Primul Ajutor (GFARC) și oferă participanților modalități de salvare a vieții până la sosirea ambulanței. Detalii găsiți aici.
Cursul de prim-ajutor se finalizează cu un examen, în urma căruia fiecare participant primește un certificat de absolvire. Certificatul confirmă că persoana este instruită să acorde primul ajutor.
Programa de curs este armonizată la nivel național, în conformitate cu ghidurile Centrului Global de Referință în Primul Ajutor (GFARC).
Sursa foto: Crucea Roșie Română
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe