Newsflash
Cultură

10 povești neștiute ale maeștrilor artei românești

de Horia Ghibuțiu - feb. 5 2021
10 povești neștiute ale maeștrilor artei  românești

Arta s-a mutat în online și nu e nimic rău în asta, mai ales dacă ai posibilitatea de a viziona de acasă, filme care urmăresc povestea de viaţă și parcursul artistic al maeștrilor artei românești.

Magdalena Rădulescu - Autoportret în costum oriental, colecție privată

Filmele sunt în număr de zece, sunt dedicate unor maeștri români de talie europeană și sunt difuzate pe pagina de Facebook Art Safari Bucharest, începând de la jumătatea lunii ianuarie, pentru a celebra Ziua Culturii Naţionale.

Iniţiativa îi aparţine celui mai amplu eveniment dedicat artei din România, Art Safari, iar Ioana Ciocan, decorată de președintele României de Ziua Culturii, ne prezintă astfel această serie video de excepţie, în calitate de director general Art Safari:

„«Maeștrii artei românești» va aduce în faţa publicului online figuri emblematice ale artei românești, poate acum uitate sau prea puţin cunoscute din cauza dictaturii lui Nicolae Ceaușescu, care, prin pictura lor, au pus România pe harta lumii. Noi avem datoria să-i facem cunoscuţi publicului tânăr și să le arătăm profunda legătură dintre arta europeană interbelică și cea românească, legătură acum uitată. Aducem astfel în atenţie viaţa pictorilor, creaţiile lor, dar și curiozităţi care nu au fost făcute publice până acum”.

Camil Ressu - Lectură pe malul mării, colecție privată

Proiectul iniţiat de Art Safari și susţinut de Ministerul Culturii ne familiarizează cu: Rudolf Schweitzer-Cumpăna – unul dintre cei mai mari pictori români, peisagist şi portretist de factură postimpresionistă; Ion Ţuculescu – pictorul care a învăţat singur să picteze, studiind tablouri, obiecte create de meșteri populari, răniţi de război, ţărănci care muncesc la câmp; Constantin Piliuţă și lumea boemă; Camil Ressu și portretele vremii; Max Hermann Maxy – pictorul avangardist; Ștefan Dimitrescu și opera sa care înfăţișează emoţie sinceră și un dramatism reţinut; Ipolit Strâmbu – artistul vizionar care și-a manifestat intuiţiile de rang european; fenomenul singular Magdalena Rădulescu, artist care a îmbinat modernismul cu fantasticul inspirat de folclorul românesc; Constantin Artachino – membru fondator al societăţii ,,Tinerimea artistică”; Marcel Iancu – promotor al artei de avangardă în România și arhitect modernist care și-a lăsat amprenta asupra peisajului bucureștean.

Filmuleţele reprezintă un ghid video captivant prin cariera și viaţa unor artiști deosebiţi. Dacă îngăduiţi o undă nostalgică, mi-au amintit de „Teleenciclopedia” de pe vremuri și de cât de fascinat asimilam, de acasă, fragmente din viaţa și opera unor mari artiști. Azi, Art Safari este o excelentă școală de cultură generală și-mi face plăcere să-i urmăresc lecţiile online.

Constantin Artachino - Spre izvor, colecție privată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe