Newsflash
ACTUALITATE Știri

„Supradoza” de pepene roșu și riscul uriaș la persoanele cu boală cronică de rinichi

de Florentina Ionescu - mai 13 2024
„Supradoza” de pepene roșu și riscul uriaș la persoanele cu boală cronică de rinichi

În opinia specialiștilor, cazurile de „supradoză” de pepene roșu au scos la iveală un risc mortal, mai ales că un consum în exces a compromis funcția rinichilor la persoanele cu boală cronică renală (BCR).

Potrivit Newatlas.com, 14% dintre adulții americani sunt afectați de boala cronică de rinichi – iar pacienții din această categorie ar trebui să fie extrem de atenți cu privire la cantitatea de pepene roșu pe care o mănâncă. O analiză ce a inclus mai multe studii de caz a examinat modul în care acest tip de pepene (numit uneori și pepene verde) poate cauza probleme amenințătoare de viață. 

Ați putea crede că, datorită faptului că pepenele roșu este alcătuit din 92% apă, el nu poate cauza probleme de sănătate. Însă nu este chiar așa. 

O colecție de trei studii de caz, publicate recent în jurnalul „Annals of Internal Medicine”, a identificat o problemă subestimată. Pepenele roșu conține o cantitate surprinzătoare de potasiu. În mod normal, potasiul nu ar cauza probleme, dar el poate fi un dușman pentru persoanele cu boală cronică de rinichi (BCR). Aceasta afectează aproape 35,5 milioane de adulți din Statele Unite ale Americii, adică 14% din populație. 

BCR se referă la toate acele condiții care afectează capacitatea rinichiului de a filtra sângele și de a elimina deșeurile metabolice. 

În cazul acesta, studiile s-au axat pe hiperkaliemie, o concentraţie de potasiu în plasmă sau ser peste intervalul de referinţă stabilit, frecvent întâlnită în unele patologii. Forma ușoară de hiperkaliemie este de obicei asimptomatică, pe când valorile de potasiu de 6,5 mmol/L până la 7 mmol/L pot produce simptome cum ar fi perturbări ale rismului cardiac, slăbiciune musculară ori paralizie. 

Dar persoanele cu hiperkaliemie cronică, cum ar fi cele cu BRC este posibil să nu prezinte simptome atunci când au valori mari ale potasiului seric. Pentru ei, aportul crescut de potasiu din alimente poate fi periculos. 

În cazurile prezentate în jurnalul menționat, trei pacienți cu anumite forme de boală cronică de rinichi au dezvoltat hiperkaliemie după ce au mâncat mari cantități de pepene roșu pe o perioadă de la 3 săptămâni până la 2 luni. 

Primul caz: bărbat cu pierderea conștienței

De exemplu, un pacient de 56 de ani, cu diabet de tip 2 insulinodependent și boală cronică de rinichi în formă severă, a fost internat la unitatea de terapie intensivă după ce a avut un episod de 15 secunde de sincopă. Când a fost examinat de medici, acesta avea hipotensiune arterială (62/32 mmHg). Testele de laborator au scos la iveală că nivelul de potasiu al acestui pacient fusese de 7 mmol/L. Hiperkaliemia a fost tratată. 

Totuși, bărbatul acesta a recunoscut că a mâncat „mari cantități” de pepene roșu în fiecare seară în cele două luni anterioare internării. Doctorii săi au diagnosticat hiperkaliemia ca fiind cauzată de aportul mare de potasiu din alimentație în combinație cu forma sa severă de boală cronică de rinichi, cu medicamentele pentru tratarea hipertensiunii arteriale pe care le lua și cel mai posibil pe incapacitatea rinichilor săi de a elimina o cantitate suficientă de potasiu din organism având în vedere contextul unui diabet zaharat pe termen lung. După ce a fost sfătuit să reducă aportul de pepene roșu, nu s-a mai produs hiperkaliemia. 

Informații despre ceilalți doi pacienți care au consumat „mari cantități” de pepene în fiecare zi, înainte de a li se face rău (de exemplu, o femeie a consumat pepene roșu pe o perioadă de trei săptămâni) găsiți pe New Atlas


Notă autor:

Imagine de hyun chun kim de la Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe