Newsflash
Cultură

Întâlniri emoţionante la Noaptea Muzeelor

de Dr. Raluca BULEA - mai 19 2023
Întâlniri emoţionante la Noaptea Muzeelor

Așteptată de un public numeros, Noaptea Muzeelor a venit și anul acesta cu surprize și provocări pentru cei dornici de a se bucura de cultură în nocturnă.

Dincolo de mulţimile de vizitatori, care au transformat străzile orașelor în adevărate fluvii umane, ediţia din 13 mai 2023, a nouăsprezecea, a venit în primul rând cu noutatea extinderii dincolo de Prut. Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) a acceptat provocarea de a include în program și de a gestiona și participarea muzeelor aflate în zece localităţi din Republica Moldova.

Pentru 2023 avem parte de un proiect internaţional itinerant, care se bucură de mare apreciere din partea specialiștilor și a publicului, intitulat „War Childhood Museum/Muzeul Copilăriei în Vreme de Război”. Găzduită până la 12 iunie a.c. de Sala Noua Galerie de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, expoziţia „Listen/Ascultă” pune în lumina reflectoarelor consecinţele, adesea ignorate, ce se răsfrâng asupra copiilor care au fost nevoiţi să crească în zone dominate de conflicte armate, de la cel de-al Doilea Război Mondial până la războiul din Ucraina.

Un proiect inedit

Premiat în 2018 de Consiliul Europei, acest proiect a prins viaţă în 2017, la Sarajevo, prin iniţiativa lui Jasminko Halilović, care a fost prezent și la București pentru vernisaj. Ceea ce face acest muzeu inedit este să spună și să păstreze povești, care capătă o încărcătură emoţională și mai mare prin obiectele dăruite de (foștii) copii din Ucraina, Siria, Afganistan, Bosnia, Yemen, Irak, Palestina, Eritrea. Primii lor ani de existenţă au fost tragic marcaţi de pierderi, durere și nesiguranţă.

Întâlnirea cu jucăriile și lucrurile lor îndrăgite, cu fotografiile reale sau reconstituite ale celor dragi lor, care nu mai sunt, nu are cum să lase indiferent vizitatorul. Aceasta este până la urmă și intenţia organizatorilor, să ne pună pe gânduri și să ne determine să reflectăm la consecinţele secundare pe care războiul le antrenează în existenţa oricărei societăţi.

Din lumea spectacolului

Revenind acum la atmosfera Nopţii Muzeelor, aceasta a fost cât se poate de efervescentă, mulţi oameni, de toate vârstele, alegând să își facă propriul traseu și să aibă o experienţă personală cu această ocazie. Am remarcat prezenţa, alături de instituţiile muzeale cu care suntem obișnuiţi, a unor organizaţii din lumea spectacolului. Teatrul Naţional București a propus expoziţia de costume „Regina Maria la teatru”, având în centru o rochie a suveranei. 

La Nottara am vizitat expoziţia „Origini/Repere – o călătorie în istoria Teatrului Nottara”. Pe Dealul Mitropoliei, într-o elegantă vilă centenară, am parcurs momente din traseul Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, în cadrul expoziţiei de artă contemporană „Madrigal 60”. Opera Naţională București, Opera Comică pentru Copii și Teatrul Ţăndărică au avut porţile deschise în noaptea specială de Florar.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe