Newsflash
Cultură

Expoziție dedicată medicului Gheorghe Marinescu, la MMB

de Florentina Ionescu - mai 21 2024
Expoziție dedicată medicului Gheorghe Marinescu, la MMB

Povestea fascinantă a medicului Gheorghe Marinescu este readusă în atenția publicului.

Muzeul Municipiului București (MMB) invită publicul la vernisajul expoziției „Gheorghe Marinescu - o viață dedicată muncii, științei, progresului”. Evenimentul va avea loc pe 24 mai, ora 18:00, la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr 2). 

Au trecut mai mult de 20 de ani de la dispariția Casei memoriale Gheorghe Marinescu, moment în care o parte dintre artefactele acesteia au ajuns în patrimoniul Muzeului Municipiului București. Expoziția de la Palatul Suțu va include piese din această colecție memorială, dar și de iatroistorie, iar pentru vizitatori este recuperată și povestea fascinantă a acestui medic de odinioară, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Fondatorul școlii românești de neurologie 

„Gheorghe Marinescu (n. 23 februarie 1863 – d. 15 mai 1938) este fondatorul școlii românești de neurologie, un pionier al aplicării metodelor histologice și histopatologice în domeniul neurologiei, al metodelor anatomoclinice și electrofizice în cercetarea științifică, membru al Academiei Române, profesor al Facultății de Medicină din București, șef al Serviciului de Boli Nervoase al Spitalului Pantelimon, ulterior al Spitalului Colentina. 

Printre faptele științifice ale savantului român care au revoluționat lumea medicală, amintim realizarea primelor radiografii pentru studierea scheletului mâinii în acromegalie (1896) și ulterior efectuarea radiografiilor pentru studierea craniului uman în colaborare cu fizicianul român Dragomir Hurmuzescu (1865-1954), dar și realizarea primului film documentar științific (1898). Cu ajutorul operatorului Constantin M. Popescu, realizează primul film științific din lume privind tulburările mersului în afecțiunile neurologice: «Tulburările mersului în hemiplegia organică». Acest demers științific i-a atras atenția inventatorului și tehnicianului Auguste Lumière (1862-1954), servind totodată drept material de suport pentru descoperiri medicale ulterioare.

Rezultatele răsunătoare ale cercetărilor sale sunt fructificate într-o serie de lucrări monografice, prefațate, coeditate sau generos elogiate de alți cercetători: «Celula nervoasă», publicată în două volume, în 1909, considerată o lucrare de referință în neurologie, «Materia, viața și celula» (1914), «Hipnotismul din punct de vedere medico-legal» (1923), «Cercetări histo-chimice asupra fermenților oxidanți în fenomenul vieții» (1924), «Bătrânețe și reîntinerire» (1926), «Reflexe condiționate» (1935), «Tonusul muşchilor striați» (1937), etc. 

Prin acest proiect expozițional dorim să aducem în atenția publicului biografia, descoperirile și cercetările doctorului Marinescu. Astfel, expoziția își propune să fie o incursiune în viața neurologului care cuprinde un segment dedicat pregătirii lui Gheorghe Marinescu (parcursul său către medicină, fotografii de familie, diplome), apoi veți cunoaște cei mai importanți coloboratori ai medicului, precum: Victor Babeș, Jean Martin Charcot, Pierre Marie, Jean Neylies, Constantin Parhon.

Parcursul expozițional continuă cu expunerea unor publicații redactate de Gheorghe Marinescu printre care: «Atlas de Histologie Patologică a Sistemului Nervos», «Celula Nervoasă”, «Studiul emotivității prin reflexul galvanic». Alături de fotografii, corespondență și desene de epocă, un loc important în expoziție este ocupat de aparatul de proiecție Pathé care i-a aparținut lui Gheorghe Marinescu și masca mortuară preluată de Nicolae Minovici (1868-1941) și realizată de Mihai Onofrei”, a declarat dr. Silvia Zamfir, curator al expoziției și coordonator Secție Antropologie Urbană, Muzeul Municipiului București.

Intrarea la vernisaj este gratuită. Expoziția va fi deschisă în perioada 24 mai - 1 septembrie 2024. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe