Newsflash
Știri

Ziua Internațională a Angioedemului Ereditar este marcată azi

de Florentina Ionescu - mai 16 2022
Ziua Internațională a Angioedemului Ereditar este marcată azi

16 mai este o zi specială, dedicată pacienților cu angioedem ereditar. Statisticile arată că jumătate dintre pacienți experimentează primele semne ale bolii înainte de vârsta de 18 ani.

Ziua Internațională a Angioedemului Ereditar este marcată anual pe 16 mai. Scopul său principal este de a crește gradul de conștientizare cu privire la această boală și de a-i ajuta pe pacienți să obțină mai repede diagnosticul corect, tratamentul potrivit și o calitate mai bună a vieții, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

16 Mai - Ziua Internationala a Angioedemului Ereditar

Angioedemul ereditar este o afecțiune genetică rară, care se manifestă prin tumefierea recurentă a pielii și a mucoaselor. Se estimează că 1 din 10.000 până la 50.000 de oameni din întreaga lume suferă de această tulburare moștenită. Dacă apare umflarea laringelui sau a limbii, există riscul de sufocare.

Diagnosticul corect poate întârzia chiar și ani

Jumătate dintre pacienți experimentează primele semne ale bolii în copilărie sau înainte de vârsta de 18 ani. Doar rareori boala apare pentru prima dată la vârsta adultă. De obicei, severitatea atacurilor crește. Cu toate acestea, durează adesea câțiva ani de la prima manifestare a bolii pentru a se pune un diagnostic corect. Simptomele bolii sunt foarte asemănătoare cu cele ale unei alergii, dar medicamentele pentru alergii nu ajută.

O serie de medicamente sunt utilizate pentru tratarea bolii, dintre care o mare parte sunt derivate din plasma sanguină. Pacienții nu pot fi vindecați complet, dar cu un tratament adecvat calitatea vieții lor poate fi mult îmbunătățită.

„Plasma nu poate fi produsă artificial, ci doar obținută din sânge uman. Donarea de plasmă este esențială pentru producerea acestor medicamente și de aceea îi apreciem foarte mult pe donatorii noștri, care ne ajută să salvăm vieți”, a declarat Cristina Barbu, Country Head al companiei farmaceutice Takeda Romania.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe