Newsflash
Interviuri

VIDEO: Aproape jumătate dintre bolnavii de cancer nu au acces la radioterapie

de Dorina Novac - iun. 27 2022
VIDEO: Aproape jumătate dintre bolnavii de cancer nu au acces la radioterapie

Progresele în oncologie sunt semnificative în ultimile decade, și totul tinde spre medicină personalizată, a precizat dr. Radu Valeriu Toma. Medicul a subliniat că s-au făcut progrese importante și în domeniul radioterapiei.

„Tehnicile au evoluat în ultimii zece ani de la tratamente 2D, bidimensionale, care se efectuau înainte pe imagini radiologice, pe radiografii, la tratamente tridimensionale, care se efectuează pe computerul tomograf, în mod standard, și mai nou pe tratamente tridimensionale din ce în ce mai avansate – cum sunt, de exemplu, tehnici VMAT, sau foarte precise, stereotaxia”, a explicat, pentru Viața Medicală, Radu Valeriu Toma, medic specialist radioterapie.

Citește și: VIDEO: Pacienții cu cancer au acces la molecule noi și tratamente inovative

De asemenea, prof. dr. Laurenția Galeș a menționat că Institutul Oncologic București pune la dispoziția pacienților și proceduri de brahiterapie.

„Avem și aici brahiterapie, mai recent pus în practică, sau mai recent introdus în tratamentul pacienților noștri – am fost poate printre pionerii brahiterapiei în România –, însă am avut o perioadă în care aparatura veche nu a mai putut fi folosită. Și o perioadă în care introducerea unei noi tehnici de radioterapie cu simulare 3D a necesitat un timp, însă acuma este funcțională și suntem din nou printre puținele centre din București care pot să facă brahiterapie”, a adăugat aceasta.

Gales
Prof. dr. Laurenția Galeș

Prof. dr. Laurenția Galeș a mai subliniat că radioterapia este suficient de utilizată, însă nu acoperă necesarul României.

„Chiar dacă există centre private care sunt în program cu Casa de Sănătate, și pacienții primesc tratament cu radioterapie în centrele private, cât și în centrele de stat, cu toate acestea, încă nu reușim să acoperim cred că în jur de jumătate din necesarul de radioterapie din țară. Și mai este o problemă, a pacienților care nu au norocul să locuiască în centre mari sau în apropierea unor centre mari și astfel este necesară spitalizarea din motive administrative”, a spus medicul.

dr. Toma
Dr. Radu Valeriu Toma

Medicul Radu Valeriu Toma a ținut să precizeze că riscurile de lucru în mediile cu radiații sunt în prezent neglijabile:

„În trecut au vut loc evenimente majore, iar în prezent facem tot posibilul ca aceste evenimente să nu se mai întâmple. Există niște măsuri de protecție foarte evoluate, iar în acest Institut nu a existat niciodată vreun eveniment major – purtăm dozimetre, iar doza de radiație încasată este aproape la fel ca a cea a unei persoane care nu lucrează în mediu cu radiații”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe