Newsflash
Știri

Viaţă mai ușoară pentru bolnavii cu cancer

de Cristina GHIOCA - sept. 2 2022
Viaţă mai ușoară pentru bolnavii cu cancer

FABC iniţiază un proiect care are ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor oncologici.

cancer

Sintetizând concluziile oncologilor din Europa și SUA, și anume că medicamentele, tehnologia și cercetarea nu sunt suficiente în lupta cu cancerul în condiţiile în care calitatea vieţii pacientului este afectată, proiectul presupune trei direcţii: nutriţie oncologică, consiliere psihologică și managementul terapiei limfedemului.

Finanţat exclusiv din fonduri private, acesta este în curs de implementare la Institutul Oncologic București (IOB), urmând a fi preluat și de cele din Cluj-Napoca și Iași. „Scopul final al proiectului este ca această nouă abordare să poată fi multiplicată și aplicată în toate spitalele României care tratează bolnavi cronici, nu doar pe cei oncologici”, a declarat Cezar Irimia, președintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC).

        În prima fază de implementare a proiectului, la IOB se vor oferi gratuit consultaţii de nutriţie oncologică tuturor pacienţilor cu cancer aflaţi în terapie la Institut. De asemenea, persoanele care vor începe tratamentul vor beneficia de evaluare nutriţională, consiliere și monitorizare nutriţională pe toată durata acestuia. Serviciile vor fi oferite de nutriţioniști-dieteticieni specializaţi în nutriţia pacientului cu afecţiuni oncologice.

Consiliere psihologică și socializare

        Prin componenta de consiliere psihologică, pacienţii vor putea beneficia de sesiunile gratuite de psihoterapie individuale sau de grup. „Tot în cadrul acestei etape avem în vedere dotarea cu sisteme de tip cooling-scalp, o tehnologie care permite pacientului oncologic să-și păstreze părul în timpul chimio-radioterapiei, și vom continua să oferim proteze mamare și servicii cosmetice dedicate pacientelor oncologice”, se arată într-un comunicat de presă emis de FABC.

        În cadrul ultimei direcţii a proiectului, bolnavii vor avea acces gratuit la serviciile specialiștilor în terapia limfedemului și în recuperare fizică medicală. „Vom încerca, acolo unde ne vor permite spaţiul și dotările institutelor partenere, să dotăm și să punem la dispoziţia pacienţilor saloane de recuperare fizică medicală, dar și spaţii de recreere în cadrul cărora aceștia vor putea socializa, vor putea avea acces la o bibliotecă și poate chiar la un mic cinema”, se mai arată în comunicatul de presă.

        Toate aceste etape vor contribui la emiterea unor ghiduri finale de bune practici, care vor fi coordonate și redactate în colaborare cu specialiștii din cadrul institutelor oncologice partenere, dar și cu reprezentanţi ai autorităţilor și ai altor instituţii publice și private din România.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe