Newsflash
Știri

Ziua Supraviețuitorului de Cancer a fost marcată printr-un eveniment, la Brașov

de Florentina Ionescu - dec. 20 2022
Ziua Supraviețuitorului de Cancer a fost marcată printr-un eveniment, la Brașov

2022 a fost încă un an câștigat de pacienții cu cancer în lupta cu boala, dar și a unui plan național de combatere și control al cancerului, arată reprezentanții FABC.

În perioada 16-18 decembrie 2022, Federația Asociaților Bolnavilor de Cancer (FABC) a organizat la Brașov evenimentul tradițional dedicat biruinței pacienților oncologici în lupta cu boala – Ziua Supraviețuitorului de Cancer.

supravietuitor de cancer
Fotografie de la Anna Tarazevich: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/mesaj-scrabble-text-scrisori-5910774/

Astfel, în urma legiferării Planului Național de Combatere și Control al Cancerului, dar și a recunoașterii activității acestei federații, Ziua Supraviețuitorului de Cancer a fost transformată în Ziua Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer Din România – FABC, se arată într-un comunicat transmis redacției.

La eveniment au participat peste 100 de pacienți din asociațiile membre FABC din toată țara. 

Evenimentul marchează încă un an de luptă câștigat de pacienții cu cancer. A fost o luptă împotriva resemnării și un efort susținut pentru a învinge boala, dar mai ales lupta cu sistemul de sănătate, care în pandemie a neglijat total acești pacienți greu încercați, spun reprezentanții FABC. 

un an greu pentru pacienții români cu cancer

Cu această ocazie, FABC a dorit să aducă încă o dată în atenția opiniei publice situația critică a pacienților oncologici din România.

„Suntem ajunși la sfârșit de an, încă un an greu pentru pacienții români cu cancer, cu diverse probleme legate de accesul la noile terapii, dar și grave lipsuri în ceea ce privește accesul la medicamentele specifice, uzuale, precum și la asistență medicală de specialitate. În România, în fiecare zi mor aproximativ 150 pacienți cu diferite forme cancer – mulți dintre aceștia cu șanse reale de supraviețuire, chiar de vindecare, dacă ar fi avut acces, imediat, la investigații și tratamente specifice patologiei oncologice. Sperăm ca de anul viitor - 2023, Planul Național de Prevenire și Control al Cancerului să fie implementat și să acorde o șansă reală fiecarui pacient la supraviețuire sau vindecare”, a declarat Cezar Irimia, președinte FABC.

Au fost prezentate pe larg lipsa accesului la tratamentele uzuale și inovative, acolo unde nu există alternative terapeutice, lipsa accesului gratuit la investigații pentru stabilirea exactă a diagnosticului oncologic, sincope cu aprovizionarea tratamentelor uzuale.

Proiecte implementate la nivel național

Cu ocazia acestei întâlniri, au fost trecute în revistă proiectele importante pe care FABC le implementează la nivel național, proiecte cu beneficii importante pentru pacienţii cu cancer, dar și pentru populația generală. Asociațiile membre FABC au fost susținute cu tehnica specifică IT, cu instrumente specifice de advocacy pentru îmbunătățirea activităților de suport pe plan local. De asemenea, au fost diseminate materiale informative pe diverse forme de cancer.

În preajma Sfintelor Sărbători de iarnă, incertitudinea asigurării tratamentelor uzuale încă guvernează viața pacienților cu cancer.

„FABC va fi în continuare alături de pacienții pe care îi reprezintă, asigurându-i de întregul sprijin direct, și prin asociațiile membre, dar și prin CallCenter-ul Suport Pacient 021 253 0591, pus la dispoziția acestora, unde pot beneficia de informații medicale de bază, consiliere psihologică gratuită, planuri personalizate de nutriție oncologică și navigare prin sistemul medical românesc”, se arată în comunicat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe