Newsflash
Știri

Verificări privind modul de raportare a deceselor COVID

de Cristina GHIOCA - apr. 23 2021
Verificări privind modul de raportare a deceselor COVID

Florin Cîţu, ministrul interimar al Sănătăţii, a semnat luni un ordin pentru constituirea Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor cauzate de COVID-19.

Din componenţa ei fac parte șapte persoane, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Institutului Naţional al Sănătăţii, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă și Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, precum și un reprezentant al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Iniţiativa are loc după ce Vlad Voiculescu a afirmat, la un post de radio, că ar exista diferenţe importante între decesele COVID raportate și cele reale, dând și două exemple: „La Spitalul Colentina diferenţa este de sute, peste 500, și la spitalul ROL 2 (... ) sunt diferenţe. Cineva nu a raportat cum trebuie sau rezultatele nu au fost validate cum trebuie”.
Spusele sale au fost contrazise de reprezentanţii celor două unităţi sanitare. Reprezentanţii Spitalului Clinic Colentina au arătat că până în 19 aprilie, în aplicaţia Alerte MS s-au raportat 727 de decese ale unor pacienţi COVID-19, iar în Corona Forms 731, diferenţa dintre cifre având drept cauză orele la care sunt făcute cele două raportări în cursul zilei.
La rândul lor, reprezentanţii ROL 2, amplasat în perimetrul Institutului de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” din Otopeni, au afirmat că din data de 10 ianuarie, când Formaţiunea Medicală de Tratament a primit drepturi de acces în aplicaţia Corona Forms, au fost constatate 82 de decese, care au fost raportate ca atare în cele două platforme.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe