Un tip nou de hidrogel, injectabil în os, ar putea fi un tratament mult mai bun pentru osteoporoză, spun oamenii de știință.
Osteoporoza este, de obicei, tratată cu ajutorul medicamentelor cu administrare orală, însă poate dura mai bine de un an până când acest tratament să aibă un efect vizibil. Din fericire, un nou tip de hidrogel injectabil ar putea să stimuleze drastic densitatea osoasă, într-un interval mult mai scurt, de doar două săptămâni, scrie New Atlas.
Spre deosebire de tratamentul medicamentos de la ora actuală pentru osteoporoză, viitorul vine cu o posibilă soluție, întrucât acest hidrogel are alte beneficii și proprietăți. Hidrogelul injectabil în oase a fost creat de profesorul Dominique Pioletti și de colegii săi de la o universitate din Elveția (EPFL – École Polytechnique Fédérale de Lausanne), iar acum este în altă etapă de dezvoltare în care este implicată o companie.
Printre ingredientele active din această substanță nouă se află acidul hialuronic – despre acesta se știe deja că este produs în mod natural de organismul uman – și nanoparticule de hidroxiapatit (componenta principală din țesutul osos).
În testele efectuate în laborator, hidrogelul acesta a fost injectat direct în punctele slăbite din oasele picioarelor șoarecilor care sufereau de scăderea densității mineral-osoase. În doar două până la patru săptămâni, s-a observat o creștere substanțială (dublă sau triplă) în ce privește densitatea osoasă în locurile unde substanța a fost injectată. Îmbunătățirile la nivelul picioarelor șoarecilor de laborator nu s-au oprit aici.
În alt grup de șoareci, animalele au fost supuse unui tratament hormonal convențional, menit să ajute la construirea și întărirea oaselor. Mai mult, hidrogelul acesta care le-a fost administrat a fost amestecat cu un medicament care reduce degradarea osoasă. De această dată, densitatea osoasă a crescut de 4,8 ori.
Cercetătorii așteaptă acum să primească aprobarea de la autoritățile de reglementare pentru acest hidrogel, după care plănuiesc să înceapă trialurile clinice pe subiecți umani.
Imagine-concept generată cu inteligența artificială (https://designer.microsoft.com/)
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe