Newsflash
ACTUALITATE Știri

Proiect menit să îmbunătățească dispozitivele medicale implantabile

de Florentina Ionescu - mar. 13 2025
Proiect menit să îmbunătățească dispozitivele medicale implantabile

Centrul de Inovație și e-Health din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București vine cu noutăți despre un sistem multifuncțional titan-hidrogel.

În cadrul Laboratorului de Printare 3D din Centrul de Inovație și e-Health (CieH) al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” se desfășoară un proiect care explorează dezvoltarea unor sisteme multifuncționale pornind de la structuri printate 3D din aliaj de titan. 

Ceea ce face acest proiect cu adevărat revoluționar este integrarea tehnologiei de bioprintare 3D, se arată pe pagina de Facebook a CieH. Pe suprafața structurilor de titan se depune un hidrogel special conceput, care conține particule de material bioactiv și antimicrobian. Bioprintarea 3D permite dispunerea precisă a biomaterialelor în diferite arhitecturi. 

Acest hidrogel are rolul crucial de a simula matricea extracelulară pentru celulele osoase (osteoblaste), permițând studierea comportamentului acestor celule în contact cu suprafața dispozitivelor medicale din titan. 

Acest experiment face parte dintr-o teză de doctorat, intitulată „3D printed composite systems for improved osseointegration at the bone-implant interface”, realizată sub îndrumarea prof. dr. ing. Cristina Busuioc de la Universitatea Națională de Știință și Tehnologie „Politehnica” din București, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii. 

Proiectul are potențialul de a îmbunătăți dispozitivele medicale implantabile, oferind soluții mai eficiente și mai sigure pentru pacienți. Cercetările continuă pentru a explora în profunzime această abordare promițătoare, au mai transmis reprezentanții CieH.


Notă autor:

Sursa foto: https://www.facebook.com/CieHUMFCD/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe