Newsflash
Internaționale

Un ortoped a încercat să vândă o radiografie ca operă de artă

de Florentina Ionescu - feb. 7 2022
Un ortoped a încercat să vândă o radiografie ca operă de artă

O persoană care a supraviețuit unui atentat terorist de la Paris a descoperit o variantă NFT a radiografiei sale, la vânzare, în mediul online.

Un chirurg ortoped francez se confruntă cu acuzații după ce a încercat să vândă o radiografie a unuia dintre pacienții săi, ca operă digitală de artă, fără acordul pacientei, scrie BBC.com

radiografie pacienta NFT opera digitala de arta la vanzare
Fotografie creată de cottonbro, de la Pexels

Medicull de la un spital din Paris, arată sursa citată, a pus pe internet imaginea antebrațului femeii cu un glonț de pușcă Kalașnikov în apropierea osului, scoțând imaginea la vânzare sub formă de NFT (bun nefungibil, non-fungible token).

NFT-urile sunt fișiere de diverse formate, ele putând fi și fotografii, înregistrări audio etc.

În anunț scria că femeia a fost împușcată în braț în timpul atacurilor teroriste de la Paris, unul dintre ele fiind la teatrul Bataclan, în 2015, atacuri în urma cărora au murit 130 de persoane.

Acum, medicul Emmanuel Masmejean va fi dat în judecată și i se aduc acuzații de încălcare a normelor profesionale. El este chirurg ortoped la spitalul Georges Pompidou și a descris pacienta pe site-ul cu NFT-uri ca fiind o tânără femeie care și-a pierdut iubitul în timpul atacurilor din 2015 de la Paris.

Rugat de publicația care a scris prima despre acest caz, Mediapart, să comenteze situația, medicul chirurg ar fi spus că el recunoaște că vânzarea radiografiei a fost „o eroare” și că regretă că nu a cerut permisiunea pacientei de a folosi imaginea.

NFT-ul cu radiografia femeii din Franța a fost scos la vânzare pe OpenSea pentru prețul de 2.057 de lire sterline sau 2.776 de dolari, au scris jurnaliștii de la Mediapart. Respectivul NFT a fost scos de la vânzare.

Reamintim că NFT-urile sunt elemente digitale colecționabile care nu pot fi dublicate. Ele nu au o prezență fizică în același mod în care are o pictură sau o sculptură. În schimb, bunurile acestea imateriale sunt mai degrabă asemănătoare cu un certificat de proprietate, mai scrie BBC.

Avocatul femeii a declarat că pacienta a fost „extrem de șocată” să descopere ce a făcut medicul ei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe