Newsflash
ACTUALITATE Știri

Diabetul zaharat de tip 2, descoperit prin analizarea radiografiilor de torace (studiu)

de Magdalena Tănăsescu - aug. 4 2023
Diabetul zaharat de tip 2, descoperit prin analizarea radiografiilor de torace (studiu)

Radiografiile de torace ar putea fi utilizate pentru a detecta existența diabetului zaharat de tip 2, interpretarea rezultatelor fiind făcută cu ajutorul inteligenței artificiale.

În prezent, modalitățile de screening folosite pentru detectarea diabetului zaharat de tip 2 sunt măsurarea glicemiei à jeun (bazală) și/sau nivelurile de hemoglobină glicată.

Grație unui nou studiu condus de Universitatea din Illinois și publicat în Nature Communications, detectarea acestei afecțiuni s-ar putea face prin analizarea radiografiilor de torace cu ajutorul inteligenței artificiale. 

În studiul menționat au fost folosite 271.065 de radiografii de torace de la 160.244 de pacienți, cu testarea rezultatelor într-un studiu prospectiv cu 9.943 de pacienți.

Un procentaj de 14% dintre pacienții din cohortă nu au făcut screening pentru diabet zaharat prin măsurarea hemoglobinei glicate, fiind însă identificați ca având un beneficiu potențial de a fi urmăriți pentru a nu dezvolta diabet zaharat.

Cohorta retrospectivă a demonstrat că 25% din pacienții participanți la studiu au avut un diagnostic de diabet zaharat de tip 2 ulterior obținerii radiografiilor de torace în intervalul de 11 ani, având o oportunitate semnificativă pentru a beneficia de screening.

Prin utilizarea modelului de învățare profundă utilizat de inteligența artificială, a reieșit faptul că adipozitatea dispusă central (lipomatoza mediastinală) precum și atenuarea coastelor și a claviculelor pot fi considerate factori predictivi.

Totodată, studiile au documentat importanța obezității dispuse la nivelul porțiunii superioare a corpului sau la nivelul abdomenului ca factor determinant al rezistenței la insulină, diabetului zaharat tip 2, hipertensiunii arteriale, dislipidemiei, morbidității și mortalității cardiovasculare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe