Newsflash
Cultură

Licitația de Artă Contemporană va avea loc la 17 mai

de Florentina Ionescu - mai 3 2022
Licitația de Artă Contemporană va avea loc la 17 mai

La jumătatea lunii mai, în cadrul Licitației de Artă Contemporană organizată de Artmark veți găsi opera de artă de la cei mai râvniți artiști la NFT, precum și cea mai mare operă a lui Ștefan Câlția.

Topul artiștilor români contemporani, cele mai râvnite nume ale artei contemporane, maeștrii care au expus în marile muzeele ale lumii și care au format generații de artiști, dar și artiști emergenți, creatori ai artei digitale în format NFT, fac din Licitația din 17 mai, organizată de Casa de Licitații A10 by Artmark, un spectacol contemporan al sezonului, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Expoziția de Artă Contemporană, la Palatul Cesianu-Racoviță
Expoziția de Artă Contemporană, la Palatul Cesianu-Racoviță

Rara reunire a creațiilor semnate de valoroși artiști români cu cotă internațională – Adrian Ghenie, Andrei Cădere, alături de artiștii consacrați Corneliu Baba, Constantin Piliuță, Horia Damian, dar și a generației de tineri artiști în plină ascensiune, va avea loc în cadrul Licitației de Artă Contemporană din 17 mai.

Lumea ca teatru

Cea mai promițătoare estimare în licitație o are „Lumea ca teatru”, operă semnată de maestrul Ștefan Câlția (și, probabil, lucrarea de Câlția având cele mai mari dimensiuni dintre cele apărute până la această dată în piața publică de artă) – 35.000-55.000 de euro. Pictura, ale cărei numeroase personaje se inspiră din basmele populare românești și din eposul satului transilvănean, pornește în licitație de la un preț de 30.000 de euro. 

Lumea ca teatru - Ștefan Câlția
Lumea ca teatru - Ștefan Câlția

Tot Ștefan Câlția semnează o suită de alte 6 lucrări, între care remarcăm „Fata cu papagal”, având un preț de pornire de 20.000 de euro, precum și un mai mic „Clovn cu papagal”, având, în licitație, un preț de pornire de doar 3.000 de euro.

Le sarcophage bleu

Ocupă pe scena artei contemporane un loc revelator, iar lucrările artistului Horia Damian au fost expuse în marile muzee ale lumii, de la Muzeul Guggenheim din New York la Muzeul de Artă Modernă din Rio de Janeiro, de la Bienala de la Veneția la Centrul Pompidou din Paris. Astăzi, lucrarea de mari dimensiuni „Le sarcophage bleu” este scoasă la licitație pentru un preț de pornire de 30.000 de euro – și din nou putem aprecia că este lucrarea cu cele mai mari dimensiuni de Damian apărută la vânzare în spațiu public, cel puțin în România.

Cel mai mai așteptat artist român contemporan în licitațiile publice de artă, Adrian Ghenie este prezent cu portretul „Stéphane Mallarmé”, realizat în tehnica serigrafiei unui colaj și care face parte din ciclul „Nevermore”. Lucrarea, semnată și numerotată dreapta jos, are un preț de pornire de doar 1.000 de euro. O lucrare din seria „Nevermore”, realizată în aceeași tehnică, scoasă la licitație de Casa Artmark a fost adjudecată în noiembrie 2021 pentru 17.000 de euro. 

Eexpoziția de Artă Contemporană
Expoziția de Artă Contemporană

Andrei Cădere este un alt nume râvnit de muzee și în piața românească de  artă. Artistul nomad al anilor ‘70 ai secolului trecut, cunoscut drept unul dintre cei mai importanți artiști conceptualiști ai perioadei postbelice, este prezent în Licitația din 17 mai cu opera „Peisaj cu zebră teleghidată”, care are un preț de pornire de 8.000 de euro.

Loturi de artă digitală

De câteva ediții, a devenit o tradiție ca în cadrul Licitațiilor de Artă Contemporană să fie scoase la vânzare și loturi de artă digitală, realizate de artiști contemporani români ori străini, în format NFT. Pentru licitația din 17 mai artistul Latifundiar a creat „Dimineață pe Lacul Morii”, care are prețul de pornire de 600 de euro, iar Obie Platon semnează „I against I”, ce pornește în licitație tot de la 600 de euro. 

NFT - Dimineață pe Lacul Morii - Latifundiar
NFT - Dimineață pe Lacul Morii - Latifundiar

Cele 183 de opere de artă contemporană pot fi vizionate online pe artmark.ro sau la Palatul Cesianu-Racoviță, în regim gratuit, de luni până duminică, în intervalul orar 10:00-20:00.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe