Newsflash
Știri

Un nou biomarker de predicţie a progresiei bolii Parkinson

de Dr. Mădălina Badea - sept. 18 2020
Un nou biomarker de predicţie a progresiei bolii Parkinson

Un biomarker sanguin ar putea fi util în predicţia riscului de progresie a bolii Parkinson, în diferenţierea bolii faţă de alte patologii neurodegenerative și în monitorizarea răspunsului la tratament.

poza 2Acesta poate fi folositor și pentru îmbunătăţirea criteriilor de selecţie și stratificare în studiile clinice.

Este vorba despre lanţul ușor al neurofilamentului, o componentă a citoscheletului neuronal care ajunge în spaţiul extracelular consecutiv distrucţiei axonale.

Acesta a fost detectat anterior în lichidul cefalorahidian (LCR) al pacienţilor cu scleroză multiplă și cu alte afecţiuni neurodegenerative.

Deși nu este specific pentru boala Parkinson, ar putea fi folosit ca biomarker pentru diferenţierea acestei patologii de atrofia sistemică multiplă sau de paralizia supranucleară progresivă.

Pentru a evalua dacă nivelul său seric se corelează cu cel din LCR și dacă există potenţial de utilizare ca biomarker, o echipă de cercetători a analizat datele obţinute dintr-un studiu* prospectiv, longitudinal, unicentric numit DeNoPa (De Novo Parkinson’s disease).

Au fost analizate date de la 176 de pacienţi, incluzând persoane nou diagnosticate, naive la tratament.

De asemenea, cercetătorii au analizat informaţiile obţinute de la 514 pacienţi incluși în studiul longitudinal, observaţional, multicentric PPMI (Parkinson’s Progression Marker Initiative).

În cazul cohortei DeNoPa s-a observat că cea mai mare valoare medie a acestui biomarker s-a regăsit la pacienţii cu boli neurodegenerative (839 pg/mL), urmate de cei cu boala Parkinson (562 pg/mL) și subiecţii sănătoși (494 pg/mL), existând o bună corelaţie între nivelul seric și cel din LCR.

O repartiţie similară a fost observată în cohorta PPMI, media nivelului seric crescând cu 3,35% pe an și fiind mai mare la femei.

S-a obţinut o corelaţie bună între valoarea acestui biomarker și scorurile obţinute de scalele consacrate de evaluare a activităţii bolii Parkinson.

Totuși, întrucât distrucţia neurofilamentelor nu este un progres specific acestei maladii, utilitatea sa în diagnostic, progresie și prognostic este mai redusă, fiind mai util în diagnosticul diferenţial.


Notă autor:

* www.medscape.com/viewarticle/937198

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe