Newsflash
ACTUALITATE Știri

Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson, marcată la 11 aprilie

de Florentina Ionescu - apr. 10 2025
Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson, marcată la 11 aprilie

Specialiștii prezenți la București au adus în prim plan dimensiunea pe care o are boala Parkinson la nivel național, precum și optimizarea îngrijirilor medicale pentru acești pacienți.

În cadrul Forumului Național de Neurologie, care se desfășoară în aceste zile la Palatul Patriarhiei din București, a fost marcată și „Ziua Mondială de luptă împotriva bolii Parkinson”. 

Experții români au adus în prim plan dimensiunea pe care o are această boală la nivel național, optimizarea îngrijirilor medicale pentru acești pacienți, precum și gradul de înțelegere și conștientizare cu privire la această afecțiune neurologică cronică și progresivă care afectează viața a milioane de oameni la nivel mondial. 

Boala Parkinson afectează astăzi aproximativ 6,5 milioane de persoane în întreaga lume, 1,5 milioane fiind europeni, dintre care peste 70.000 sunt din România anual, în întreaga lume, zece oameni din 100.000 fiind diagnosticaţi cu Parkinson, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Diagnosticul se pune, de regulă, după vârsta de 60-65 de ani 

Această boală nu poate fi nici astăzi vindecabilă, chiar dacă a fost descrisă și recunoscută ca fiind o afecțiune medicală în urmă cu mai bine de două secole, în anul 1817, de dr. James Parkinson. 

În onoarea lui James Parkinson (la iniţiativa Asociaţiei Europene Împotriva Bolii Parkinson şi cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii) a fost aleasă ziua de 11 aprilie, data de naștere a acestui medic, pentru a marca, în fiecare an, Ziua Mondială de luptă împotriva bolii Parkinson. 

Potrivit specialiștilor, boala Parkinson este considerată a fi boala cu cel mai rapid ritm de creștere a numărului de persoane diagnosticate la nivel mondial, dintre bolile care afectează creierul (1). Este a doua cea mai întâlnită tulburare neurodegenerativă legată de vârstă (după boala Alzheimer). 

Afecțiunea este diagnosticată de regulă după 60-65 de ani, mai frecvent în rândul bărbaților, care au o probabilitate de 1,5 ori mai mare să dezvolte boala, față de populația feminină (2). Totuși, boala Parkinson nu discriminează, astfel că afecțiunea se poate instala și mai devreme de 50 de ani, în aproximativ 10-20% din cazuri (3). Cercetările recente indică faptul că numărul persoanelor afectate de Parkinson se va dubla până în 2030. 

Are peste 40 de simptome 

Simptomele bolii Parkinson sunt variate, ceea ce face ca deseori aceasta să fie confundată cu alte afecțiuni, iar diagnosticul să fie realizat cu întârziere. Boala Parkinson are peste 40 de simptome și afectează, în principal, mișcările și coordonarea, putând influența și alte aspecte ale sănătății fizice și mentale, precum: modificări cognitive, dificultăți în vorbire, tulburări de dispoziție, primele leziuni putând apărea chiar și cu 20 de ani înainte de primele semne. Toate acestea au un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi a persoanelor diagnosticate, precum și asupra celor care le îngrijesc, în mod special asupra aparținătorilor acestor pacienți.

„Din nefericire, semnele cele mai precoce în această boală nu se regăsesc în sfera tulburărilor motorii ci a unor tulburări vegetative, a unor tulburări de somn, a unor tulburări de dispoziţie,  care nu au nimic specific. Din acest motiv, în momentul de faţă, una dintre direcţiile de cercetare în acest domeniu este găsirea posibilităţii de a avea un diagnostic mult mai precoce decât cel care este posibil astăzi în lume. Şi în ceea ce priveşte tratamentul se caută soluţii: fie alte molecule, fie metode de modulare prin neurochirugie  funcţională, în momentul în care pacienţii nu mai răspund la tratament medicamentos”, a declarat prof. dr. Dafin Mureșanu, președintele Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare (EFNR) și al Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroreabiltării (SSNN). 

Prof. dr. Dafin Mureșanu, în centru

Acesta a adugat că „este important să înțelegem că, prin activități educaționale, prin informare și conștientizare, putem contribui la reducerea stigmatizării și prin crearea unui mediu adecvat să sprijinim persoanele afectate să se simtă susținute, pentru că în definitiv depinde de fiecare dintre noi să construim o comunitate mai empatică și mai informată, care să sprijine recuperarea și bunăstarea celor care trăiesc cu boala Parkinson”.

Specialiștii reamintesc că această boală este complexă și ridică multe provocări, iar identificarea simptomelor în etapele inițiale ale instalării bolii și diagnosticarea acesteia înainte ca manifestările să devină foarte vizibile sunt esențiale pentru o evaluare imediată. 

Actual, în România, sunt 22 de Centre cu expertiză în boala Parkinson, cu echipe multidisciplinare dedicate, în vederea evaluării stadiului bolii, a programării și inițierii terapiei adecvate. 


Notă autor:

Sursa foto: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/close-hands-senior-woman-trying-hold-2345306297

Referințe bibliografice:

1) https://www.movementdisorders.org/Parkinsons-Day

2), 3) https://parkinsonsnewstoday.com/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe