Pe 11 aprilie este celebrată la nivel internațional World Parkinson Day, Ziua de conștientizare a bolii Parkinson.
Cu acest prilej sunt organizate în înteaga lume activități prin care sunt împărtășite informații despre această afecțiune neurodegenerativă și despre impactul pe care îl are asupra vieții de zi cu zi a celor care suferă de ea.
Cu această ocazie, Asociația pentru Sănătatea Creierului (ASC) atrage atenția că, la nivel internațional, se estimează o dublare a cazurilor de boală Parkinson până în 2050, fiind afecțiunea neurologică cu cea mai mare creștere. În plus, diagnosticul începe să survină din ce în ce mai mult și la persoane mai tinere, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.
Deși această boală este cel mai des întâlnită după vârsta de 65 de ani, în 2023 au fost diagnosticate în țara noastră, conform datelor INSP, peste 200 de persoane sub 50 de ani, 28 dintre ele fiind sub 35 de ani.
În România numărul persoanelor nou diagnosticate este în medie, conform datelor INSP 2019 - 2023, de 8.485 persoane/an, în 2023 înregistrându-se 10.032 persoane nou diagnosticate, cu aproximativ 20% mai multe decât în 2022 și 40% față de 2019. În România nu se cunoaște numărul total al persoanelor afectate de Parkinson, estimarea fiind de aproximativ 80.000 persoane.
Boala Parkinson se manifestă prin tremor, rigiditate musculară, încetinirea mișcărilor, instabilitate posturală și dificultăți de echilibru. Persoana poate prezenta și numeroase afectări non-motorii ca: tulburări de somn, anxietate și depresie, oboseală accentuată, probleme cognitive, constipație, durere, salivație excesivă, scăderea tensiunii la ridicarea în picioare etc. Majoritatea pacienților mai tineri sunt diagnosticați greșit, ceea ce duce la întârzieri în tratamentul și gestionarea bolii. De asemenea, ei se confruntă cu provocări diferite de cele ale persoanelor care sunt diagnosticate mai târziu în viață.
Reprezentanții Asociației pentru Sănătatea Creierului atrag atenția că este nevoie de mai multă conștientizare a bolii Parkinson cu debut precoce, deoarece unele studii sugerează că incidența sa este în creștere.
Boala Parkinson este o afecțiune neurodegenerativă cauzată de distrugerea progresivă a neuronilor care produc dopamină. Genetica poate să joace un rol, pacienții cu debut precoce fiind mai susceptibili de a avea o mutație asociată acestei boli. Totuși, aproximativ 80% din cazurile cu debut precoce și 93% din cazurile cu debut tardiv nu au o cauză cunoscută.
Pentru prima dată în România, la cererea ASC și cu ajutorul Autorității Naționale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi (ANPDPD), avem o situație a persoanelor din România cu boală Parkinson care au solicitat și au primit certificat de handicap.
În martie 2025 se înregistra un total de 27.865 persoane, din care 1.774 persoane locuiesc în București și județul Ilfov. Dintre acestea 14.750 persoane aveau grad grav, 12.367 persoane grad accentuat și doar 743 persoane grad mediu, restul de 5 persoane având doar ușoare deficiențe.
În prezent, Asociația pentru Sănătatea Creierului își propune să crească înțelegerea și conștientizarea bolii Parkinson, să reducă stigmatizarea și să îmbunătățească atitudinile față de cercetare și îngrijirea holistică. În prezent, asociația desfășoară un studiu despre nevoile pacienților cu Parkinson din România. Formularul se găsește la adresa: forms.gle/6VTnngppuWLfj9HGA. Îl puteți completa dacă aveți un diagnostic de Parkinson și locuiți în România.
Conform primilor 100 de participanți, 33% s-au pensionat din cauza bolii Parkinson și mulți dintre ei povestesc despre provocările pe care le-au ajut la job, dar și în viața de zi cu zi în confruntarea cu societatea (la magazine, pe stradă etc.).
Deși accesul la medicii neurologi este facil și comunicarea în general bună, o parte dintre ei se plâng de calitatea conversațiilor, neputând relata, în timpul scurt al consultațiilor, provocările și schimbările cu care se confruntă și își doresc o monitorizare mai bună a afecțiunii și acces la terapii complementare ca kinetoterapia, logopedia etc.
Deși 40% dintre medici au început să recurgă la comunicarea prin mijloace electronice simple, majoritatea nu utilizează telemedicină sau video, iar îngrijirile de specialiate la domiciliu sau serviciile de paliație lipsesc în totalitate. Studiul continuă și tocmai de aceea persoanele cu Parkinson sunt invitate să contribuie, răspunzând la chestionarul online. Rezultatele vor fi prezentate în luna iulie, cu ocazia World Brain Day.
„Cu ocazia Zilei Internaționale a Bolii Parkinson, ne îndreptăm gândurile și recunoștința către toți cei care duc această luptă – bolnavi, familii, îngrijitori, prieteni și cadre medicale. În spatele fiecărei persoane diagnosticate se află o rețea de sprijin necondiționat. Vrem să le spunem tuturor: nu sunteți singuri. Suntem alături de voi cu inimă, voce și acțiune, pentru a aduce vizibilitate, speranță și demnitate în viața celor afectați de Parkinson”, a declarat Cristina Vlădău, vicepreședinta Asociației pentru Sănătatea Creierului.
Puteți găsi pe www.asc.ro/parkinson mai multe detalii, precum și o listă a centrelor de excelență în diagnosticul și tratarea bolii Parkinson.
Sursa foto: Asociația pentru Sănătatea Creierului (ASC)
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe