Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Un măr pe zi reduce fragilitatea osoasă - studiu Harvard

de Magdalena Tănăsescu - iun. 23 2023
Un măr pe zi reduce fragilitatea osoasă - studiu Harvard

Oamenii de ştiinţă de la Harvard au descoperit că un măr pe zi ajută la prevenirea fragilității osoase, o condiție care afectează în special persoanele în vârstă, dar poate fi întâlnită și la pacienți mai tineri.

Consumul unui măr pe zi ajută la prevenirea fragilităţii oaselor, fenomen care poate creşte riscul de cădere, fracturi, handicap, spitalizare şi mortalitate, se arată într-un studiu realizat de specialiștii ”Hebrew SeniorLife” de la Universitatea Harvard, studiu care a fost preluat de Mediafax.

Meritul este dat de quercetină, un flavonol care se găseşte şi în mure, struguri negri, ceapă roşie, fructe de pădure şi varză, deşi într-o măsură mai mică.

Potrivit rezultatelor obținute de oamenii de știință, pentru fiecare 10 mg de flavonoli pe zi, probabilitatea de fragilitate este redusă cu 20%. 

„Indivizii pot consuma cu uşurinţă 10 mg de flavonoli pe zi, deoarece un măr de mărime medie conţine aproximativ 10 mg de flavonoli”, se menționează în studiu.

Deşi s-ar putea crede că fragilitatea osoasă este o afecţiune care îi afectează doar pe cei foarte în  vârstă, realitatea este alta: un studiu arată că osteoporoza poate începe de fapt încă de la vîrsta de 40 de ani. Cercetătorii de la Universitatea Flinders au descoperit că aşa-numita prefragilitate apare la 45% dintre persoanele cu vîrste cuprinse între 40 şi 49 de ani. 

„Nu trebuie să ai 70 sau 80 de ani pentru a te îndrepta către procesul de fragilitate. Vârsta nu contează", susține Sue Gordon, profesor la Universitatea Flinders. 

Conform oamenilor de ştiinţă, printre semnele de avertizare ale pre-fragilităţii care nu trebuie subestimate se numără lipsa de echilibru, slăbiciune la nivelul membrelor inferioare, stabilitatea redusă a trunchiului. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe