Newsflash
ACTUALITATE Știri

Întrebări și răspunsuri despre contraceptivele hormonale

de Florentina Ionescu - mar. 5 2025
Întrebări și răspunsuri despre contraceptivele hormonale

Farmacistul are un rol deosebit de important în consilierea pacientelor care folosesc metode contraceptive hormonale, mai ales atunci când acestea uită să ia aceste medicamente.

„Consilierea farmaceutică - pilon esențial pentru sănătate” a fost tema ediției din luna februarie a Forumului Farmacist.ro. Evenimentul a avut loc în perioada 19-20 februarie 2025, la București. 

O prezentare deosebit de interesantă a fost cea a conf. univ. dr. farm. Dan Marineci, cu care am stat de vorbă în cea de-a doua zi a forumului. Acesta a susținut o prezentare cu tema „Q & A despre contraceptive” și a subliniat în special rolul pe care îl au farmaciștii în consilierea pacientelor care folosesc contraceptive hormonale. 

Contraceptivele hormonale au și alte beneficii, în afară de protecția față de apariția unei sarcini nedorite, a expicat conf. univ. dr. farm. Dan Marineci: 

„Alegerea metodelor contraceptive farmacologice, a medicamentelor contraceptive se poate face în funcție de mai multe criterii. Avem o mulțime de medicamente care pot fi folosite pentru contracepție. Extrem de important este să știm că utilizarea metodelor contraceptive hormonale nu protejează față de bolile cu transmitele sexuală, față de HIV și altele de genul acesta. Prezervativul rămâne singura metodă care poate fi utilizată în acest scop”. 

Un alt subiect interesant pe care l-a adus în discuție conf. univ. dr. farm. Dan Marineci la Forum Farmacist.ro este legat de recomandările din ghidurile actuale: „Mai ales în Statele Unite ale Americii se discută despre profilaxia pre-expunere față de riscul HIV, iar pacienții / pacientele care au acest risc trebuie să folosească aceste metode profilactice, așa cum le este recomandat de medic”. 

Foto de la o ediție trecută a Forumului Farmacist.ro

Ce fel de contraceptive sunt disponibile în farmaciile din țara noastră

În ceea ce privește metodele contraceptive medicamentoase, în farmaciile din România sunt disponibile foarte multe variante hormonale, a amintit conf. univ. dr. farm. Dan Marineci. Există preparate care conțin doar progestative, spune acesta: „Vorbim aici de comprimate orale care conțin doar progestativul desogestrel, de medroxiprogesteron acetat administrat sub formă de suspensie subcutanată, vorbim de implanturi cu administrare subdermică de etonogestrel și vorbim de dispozitive intrauterine cu progestativul levonorgestrel”. 

Sunt utile aceste medicamente cu progestative, pentru că efectul contraceptiv se datorează progesteronului, în principal, adaugă conf. univ. dr. farm. Dan Marineci: „progesteronii scad eliberarea de gonadorelină și apoi de FSH și LH, împiedică astfel ovulația, îngroașă mucusul cervical și împiedică mobilitatea spermatozoizilor, după cum modifică și șansele de implantare a ovulului eventual fecundat, deoarece induc atrofie endometrială”. Deci, în general, progestativul împiedică ovulația și, în principal, așa apare efectul contraceptiv. 

Ce să reținem despre durata de acțiune a contraceptivelor hormonale 

Durata de acțiune a acestor metode contraceptive diferă, amintește conferențiarul Dan Marineci. La pastilele cu progestative, contracepția durează atâta timp cât pastilele sunt luate de pacientă – acestea se iau una pe zi, în fiecare zi a ciclului mestrual, aderența la tratament fiind foarte importantă pentru eficacitatea metodei contraceptive. „În schimb, administrarea subcutanată a unei injecții cu suspensie de medroxiprogesteron acetat oferă o protecție contraceptivă timp de 13 săptămâni, deci pacientele care au probleme de aderență la formele farmaceutice orale pot să utilizeze administrarea injectabilă.” 

Bună eficacitate contraceptivă oferă metodele reversibile de lungă durată: implanturile cu progestativ sau dispozitivele intrauterine cu levonorgestrel, a adăugat conf. univ. dr. farm. Dan Marineci: „Acestea oferă protecție contraceptivă pentru 3 ani sau chiar 8 ani, pe toată perioada cât sunt păstrate”. Când pacientele doresc, aceste implanturi intrauterine sau dispozitive pot fi extrase de medic și se discută apoi de revenirea la fertilitate după o perioadă de aproximativ o lună. După utilizarea suspensiilor de acetat de medroxiprogesteron, sarcina se poate instala după o perioadă mai lungă de timp, care poate să varieze între câteva luni sau mai mult. 

„O altă variantă de contracepție hormonală este oferită de combinațiile estroprogestative. Se adaugă estrogen, pe lângă progestativ, pentru a mima mai bine ciclul mestrual, pentru a stabiliza endometrul și a asigura tiparul de sângerare, în același timp împiedicându-se sângerările intermenstruale, spotting-ul. Estrogenul face lucrul acesta, însă estrogenul vine cu risc tromboembolic foarte mare, și lucrul acesta este important de știut!”, a ținut să sublinieze interlocutorul meu. 

În prezent, în România sunt disponibile combinațiile de estroprogestative orale sau contraceptivele orale combinate, mono-fazice sau pluri-fazice, care se administrează 21 de zile cu 7 zile pauză, timp în care apare menstruația de privație. Aceste medicamente orale se pot administra și continuu, 28 de zile, în regim extins, metodă care împiedică apariția acestei menstruații de privație. „Sunt persoane pentru care menstruația este neplăcută sau care suferă de anumite tipuri de anemie, acestea preferând să nu sângereze. Și atunci ele iau à la longue o astfel de metodă extinsă, de protecție contraceptivă.” 

De asemenea, în țara noastră sunt disponibile și inelele vaginale cu combinație estropogestative și plasturii transdermici cu combinație estropogestative. „Atât inelele, cât și plasturii se administrează o dată pe săptămână, trei săptămâni consecutiv, urmate de o săptămână de pauză.” 

E important să reținem, completează conf. univ. dr. farm. Dan Marineci, că atunci când vorbim de alegerea contraceptivului, durata protecției contraceptive diferă; totodată, diferă ritmul de administrare și diferă revenirea la fertilitate după întreruperea administrării contraceptivului. 

„De exemplu, după injecțiile cu medroxiprogesteron acetat, revenirea la fertilitate se petrece abia după un an de zile. În schimb, după majoritatea formelor orale sau a contraceptivelor hormonale combinate, revenirea la fertilitate se poate petrece după o lună de zile. O pacientă, dacă vrea să întrerupă, la un moment dat, contracepția pentru a rămâne însărcinată, trebuie să țină cont inclusiv de lucrurile acestea.” 

Contraindicațiile la unele paciente cu risc 

Alte aspecte de care trebuie să țină cont pacientele sunt cele legate de aderență. Pacientele care au un ritm alert de viață și care este posibil să uite să își ia pastilele contraceptive pot să folosească metodele de lungă durată, cum ar fi implanturile subdermice sau dispozitivele intrauterine.

„Contraindicațiile sunt foarte importante și trebuie să ținem cont de estrogen, care crește foarte mult riscul tromboembolic. Astfel, contraceptivele hormonale combinate sunt contraindicate la pacientele cu risc tromboembolic ridicat, mai ales la pacientele care fumează mai mult de 15 țigări pe zi și au vârsta peste 35 de ani. La aceste paciente se folosesc alte variante, preferabil nemedicamentoase, steriletul cu cupru, de exemplu, sau variante contraceptive doar cu progesteron”, detaliază conf. univ. dr. farm. Dan Marineci. 

Utilizarea contraceptivelor după naștere este un alt aspect interesant pe care l-a punctat conferențiarul în prezentarea sa de joi, 20 februarie. Lactația, desigur, oferă protecție contraceptivă, dar pe o periodă limitată și numai dacă alăptarea este făcută cu ritmicitate și dacă sunt respectate anumite caracteristici ale felului în care se face alăptarea. „Însă se pot lua contraceptive hormonale combinate după primele 21 de zile [după naștere], mai devreme fiind crescut riscul protrombotic. Dacă femeia alăptează, nu se iau contraceptive hormonale combinate în primele 30 de zile, deoarece acestea afectează producția lactată. Dacă femeia asociază și alți factori de risc protrombotic, de exemplu dacă pacienta este și fumătoare, nu se iau astfel de medicamente în primele 42 de zile după naștere.”

Atenție la medicamentele care grăbesc metabolizarea contraceptivului 

Farmacistul mai are un rol foarte important, și anume în discutarea interacțiunilor medicamentoase cu pacienta. De ce? Pentru că sunt și paciente care folosesc diferite medicamente pentru alte afecțiuni de care suferă și care iau în acest timp și contraceptive hormonale. 

„Pot să apară scăderi ale eficacității metodelor contraceptive. De exemplu, antiepilepticele care sunt inductoare enzimatice grăbesc metabolizarea contraceptivului și scad eficacitatea lui contraceptivă. De asemenea, multe dintre antiepileptice sunt teratogene importante; autoritățile de reglementare a utilizării medicamentelor insistă pe necesitatea utilizării unei contracepții eficace pe perioada utilizării acidului valproic și a valproaților. Este important ca pacienta cu epilepsie să folosească contracepție, pentru că sarcina crește riscul de convulsii. Însă metoda contraceptivă trebuie bine aleasă, astfel încât antiepilepticul să nu-i grăbească metabolizarea medicamentului și să-i scadă eficacitatea.” 

Pot să apară situații în care e nevoie de o metodă suplimentară de contracepție. De exemplu, foarte multe dintre medicamentele antineoplazice sunt teratogene și trebuie o protecție contraceptivă sigură pe perioada administrării lor și, uneori, și multe luni după terminarea administrării antineoplazicului, punctează interlocutorul meu. 

Ce facem când pacienta uită să ia medicamentul contraceptiv? 

Frecvent farmacistului poate să i se solicite sfatul în situații în care pacienta folosește deficitar metoda contraceptivă, de pildă dacă pacienta uită să ia o pastilă sau dacă plasturele contraceptiv se desprinde de pe piele sau dacă inelul vaginal nu stă la locul lui. 

„Lucrurile sunt foarte nuanțate, pentru că abordarea depinde de momentul în care s-a omis sau a fost uitată administrarea de contraceptiv. Consecințele omisiunii sunt mai puțin severe dacă pastila contraceptivă este întârziată 24, maxim 48 de ore. Se poate relua metoda de contraceptivă și, de cele mai multe ori, nu e nevoie de metode contraceptive suplimentare. Dar dacă uitarea pilulei s-a produs în ultimele zile ale unui ciclu menstrual sau în primele zile ale unui ciclu menstrual, uneori este nevoie de contracepție de urgență sau de luarea în calcul a posibilității instalării unei sarcini.” 

Reluarea administrării contraceptivului se face imediat ce pacienta își aduce aminte, chiar dacă e nevoie să ia două pastile în aceeași zi, mai punctează conf. univ. dr. farm. Dan Marineci: „Dacă omisiunea s-a produs pe o perioadă mai lungă de timp, se reia administrarea. Pastilele omise, evident, se aruncă. Nu se iau toate odată! Dacă ai uitat să iei cinci pastile, nu le iei pe toate odată. Iei pastila din ziua respectivă și continui cu administrările normale și uneori e chiar indicat să nu se mai facă pauza de 7 zile în administrarea de contraceptive hormonale combinate Și până la reinstalarea protecției contraceptive, care se realizează în general după administrarea timp de 7 zile consecutiv a medicamentului, se utilizează suplimentar o metodă contraceptivă de tip barieră.” 

Să reținem, însă, că aceste recomandări sunt la un nivel înalt de generalitate. În încheiere, conf. univ. dr. farm. Dan Marineci spune că se respectă indicațiile din rezumatul caracteristicilor produsului medicamentos sau din documentația oficială pentru a optimiza utilizarea metodelor contraceptive. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe