Newsflash
Internaționale

UE acordă 55,2 milioane de euro proiectelor dedicate tehnologiilor digitale din sănătate

de Florentina Ionescu - nov. 27 2020
UE acordă 55,2 milioane de euro proiectelor dedicate tehnologiilor digitale din sănătate

Tehnologiile digitale sunt esențiale în ceea ce privește răspunsul la pandemia de COVID-19, care este o amenințare subită și severă la adresa sănătății publice.

Așa că UE, potrivit site-ului Comisiei Europene (CE) oferă sprijin financiar unui număr de 13 proiecte excelente care au instrumentele digitale și inteligența artificială în centrul abordărilor lor inovatoare.

Aceste proiecte vor oferi noi soluții pentru a proteja personalul medical, vor detecta rapid și vor preveni răspândirea COVID-19 și vor îmbunătăți îngrijirile din terapia intensivă. Toate acestea contribuie la lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

ehealth comisia europeana

În luna mai 2020, Comisia Europeană a lansat un apel prin intermediul programului Horizon 2020 pentru abprdări rapide și inovatoare în ceea ce privește sănătatea, ca răspuns la COVID-19. Dezvoltarea și exploatarea instrumentelor digitale și a inteligenței artificiale au fost la baza acestui apel de urgență, în căutarea unor abordări rapide și inovatoare din domeniul sănătății, se arată într-un comunicat de presă.

În total, 23 de proiecte, care implică 344 de echipe de cercetare, din 39 de țări din Europa și nu numai, vor primi fonduri de 128,2 miliaone de euro, ca parte din angajamentul de 1,4 miliarde de euro pe care și l-a luat CE în Răspunsul Global la Coronavirus.

Când vor fi disponibile primele prototipuri

În 28 octombrie 2020, CE a ținut o ședință cu coordonatorii celor 13 proiecte premiate, dedicate în mod specific tehnologiilor digitale din sănătate. Consorțiul de proiecte este alcătuit din 133 de organizații din 25 de țări, cu o valoare totală a fondurilor de 55,2 milioane de euro. Aceste organizații vor lucra în următoarele 24 de luni pentru a livra rapid soluțiile necesare în lupta cu pandemia.

Primele prototipuri sunt în plan să fie disponibile în următoarele 6-12 luni, cuprinzând dezvoltarea de noi dispozitive pentru diganosticul mai rapid, mai ieftin și mai ușor al pacienților cu COVID-19, aplicații de telemedicină pentru a reduce distanțele, inteligență artificială pentru a diagnostica și trata oamenii în condiții mai bune de siguranță, noi tehnologii pentru a proteja persoanele care lucrează în domeniul sănătății, dispozitive pentru a îmbunătăți terapia intensivă și hub-uri de inovație pentru a selecta și testa rapid ideile emergente.

Alte 10 dintre cele 23 de proiecte premiate vor funcționa pe regândirea rapidă a scopurilor în ceea ce privește fabricarea stocurilor de echipamente și rezerve medicale vitale, pe impactul economic, social și comportamental al răspunsurilor la pandemie, pe cohortel pan-europene de COVID-19 și pe colaborarea existentă dintre cohortele UE și internaționale în ceea ce privește relevanța COVID-19.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe