Newsflash
Dosar

Tumori cu evoluţie imprevizibilă ale cavităţii bucale și organelor digestive – adenomul pleomorf

de Dr. Veronica Iuliana PANDURU - feb. 10 2023
Tumori cu evoluţie imprevizibilă ale cavităţii bucale și organelor digestive – adenomul pleomorf

Echipa mixtă formată din otorinolaringolog, imagist, anatomopatolog, oncolog, alături de evaluarea prin computer tomograf reprezintă condiţiile esenţiale în diagnosticul adenomului pleomorf.

Pacientul S.G., în vârstă de 59 de ani, se prezintă în cabinetul ORL al Spitalului Municipal Caritas Roșiori de Vede la data de 1 aprilie 2022, cu trimitere pentru efectuarea unei examinări computer tomograf a gâtului, cu substanţă de contrast.

Pacientul a suferit o intervenţie chirurgicală în 18 martie 2021, pentru o formaţiune tumorală laterocervicală stângă de aproximativ 10/8 cm, dură, cu contur neregulat, erodată, ulcerată, aderentă la planurile profunde, nedureroasă spontan și la palpare.

S-a efectuat cervicotomie stângă, excizia formaţiunii tumorale cu ligaturare de venă jugulară stângă, venă jugulară internă stângă, trunchi tiro-lingo-facial stâng. Examenul histopatologic a evidenţiat adenom pleomorf de glandă salivară cu zone de displazie moderată și severă, ganglion cu histiocitoză sinusală.

Pacientul a observat recidiva tumorală în iunie-iulie 2021, dar s-a prezentat la un nou consult în decembrie 2021.

f1
Figura 1

 

La data de 4 aprilie 2022 la evaluarea imagistică prin CT (Figura 1), cu substanţă de contrast, s-a evidenţiat o formaţiune tumorală voluminoasă cu contur neregulat de 10/8,4/7,3 cm latero-cervicală stângă, ce îngloba pachetul vascular latero-cervical stâng și vine în contact cu glanda subman­dibulară stângă, cu limită de demarcaţie faţă de glanda parotidă stângă. Faringe, laringe, tiroidă, glandă parotidă și subman­dibulară dreaptă cu aspect normal, fără determinări osoase secundare.

Concluzii

  1. Pacient cu atitudine neglijentă.
  2. Caz rar de adenom pleomorf în cabinetul ORL al unui spital municipal de provincie.
  3. Lipsa radio- și chimioterapiei pentru o perioadă atât de lungă de la intervenţia chirurgicală.
  4. Necesitatea unei biopsii pentru iniţierea sau nu a curei de radioterapie.
  5. Particularitatea cazului: lipsa de consiliere a pacientului referitoare la urmărirea postoperatorie a unui astfel de caz de tumoră cu evoluţie imprevizibilă.
  6. Necesitatea unor controale mai frecvente, incluzând CT și biopsie repetate, la o tumoră recidivată și ulcerată într-un timp relativ scurt (martie-iunie, trei luni), deoarece displazia moderată și severă sunt etape intermediare către carcinom.
  7. Necesitatea unei echipe mixte formate din medic otorinolaringolog, imagist-radiolog, anatomopatolog, oncolog și radioterapeut pentru managerierea unui astfel de caz.
  8. Atitudinea corectă în acest caz este de operaţie, cervicotomie, biopsie, chimioterapie, examinări CT repetate la intervale mai dese, biopsii repetate dacă tumora recidivează, chiar prin puncţie biopsie cu ac lung sau gros, și radioterapie. RMN și PET-RMN sunt două investigaţii imagistice de fineţe care pot fi cerute în centrele universitare mari, pentru stabilirea incipientă a unei recidive tumorale, urmată de puncţie-biopsie ghidată CT, pentru a prinde momentul de virare a unei tumori cu evoluţie imprevizibilă în carcinom.
  9. Rapiditatea creșterii tumorii, în câteva luni, aderenţa tumorii la planurile profunde, aceasta devenind dură, ulcerată, dureroasă, sunt semne ce determină luarea în considerare a transformării unei tumori cu evoluţie imprevizibilă în tumoră malignă, carcinom.
  10. Diagnosticul diferenţial în cazul tumorilor benigne de glandă parotidă se stabilește în principal între adenomul pleomorf și tumora Warthin, adenomul monomorfic, oncocetomul, hemangiomul de glandă parotidă (Figura 2).
f2a
Fig. 2. Imagini anatomopatologice pentru trei tumori cu evoluţie
imprevizibilă: a. Adenom pleomorf

 

f2b
Fig. 2. Imagini anatomopatologice pentru trei tumori cu evoluţie
imprevizibilă: b. Tumoră Warthin

 

f2c
Fig. 2. Imagini anatomopatologice pentru trei tumori cu evoluţie
imprevizibilă: c. Oncocetom

 

În aceeași perioadă cu pacientul S.G., la cabinet a venit și o pacientă, C.F., 63 de ani, cu diagnosticul de tumoră Warthin de glandă parotidă stângă operată, cu zone de metaplazie și hiperplazie, fără recidivă tumorală, deci tot o tumoră cu evoluţie imprevizibilă.

  1. Tratament: ambelor cazuri li s-a efectuat cervicotomie, adenomul pleomorf cu zone de displazie a recidivat, iar tumora Warthin cu zone de metaplazie nu a recidivat.
  2. Un studiu al lui J. M. Aguirre și colaboratorii efectuat pe un lot semnificativ statistic de 63 de pacienţi cu tumori Warthin, a concluzionat că tumora dezvoltă iniţial proliferare epitelial adenomatoasă, urmată de infiltrare limfocitică, și că există o corelaţie între dimensiunea tumorii și timpul de evoluţie. Există trei tipuri histo­patologice de tumori Warthin: epitelial (21% dintre cazuri), clasic (61% dintre cazuri), limfoid (18% dintre cazuri).
  3. Este nevoie de o atenţie sporită mai cu seamă a medicului anatomopatolog în ceea ce privește etapele anaplazie-displazie-metaplazie, în stabilirea diagnosticului pozitiv și diferenţial între tumori cu evoluţie imprevizibilă și carcinoame.

Notă autor:

V. Ciuchi și colab., Otorinolaringologie – Curs postuniversitar, pg. 205-349, Editura Sylvi, 2000

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe